Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit gedurende de zwangerschap 
Hoe vaak komt dit voor?
Het is een veel voorkomende aandoening. Naar schatting krijgt minstens 1 op de 5 vrouwen problemen tijdens de zwangerschap.
De ernst van de pijn verschilt echter van persoon tot persoon. 5-8% van deze vrouwen heeft ernstige pijn. Bij de meeste vrouwen begint dit als licht ongemak en pijn. Vervolgens kan de ernst van de zwangerschapsgerelateerde lage-rugpijn verergeren (vooral wanneer dit niet vroegtijdig extra aandacht krijgt) naarmate de zwangerschap vordert.

De ernst van de pijn bereikt zijn piekintensiteit in het derde trimester van de zwangerschap.
Er is een hoog recidief bij toekomstige zwangerschappen. Geschat wordt dat het bij toekomstige zwangerschappen bij ongeveer 68-85% terugkeert. Bekkengordel is een andere naam voor het bekken of het bekkenbeen.
Deze verbindt de romp met onze benen en speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning en balans van het lichaam.

Ons bekken bestaat uit:

* Vier botten: het Sacrum/ ‘Staartbeen’, Coccyx en twee heupbotten.

* Drie gewrichten: Symphysis Pubis (SPJ), Sacro-iliacale (SIJ) en Sacro-Coccygeale gewrichten.

Het bekken is bevestigd aan de wervelkolom via het lumbosacrale gewricht en met de benen via het heupgewricht.

Wat is bekkengordelpijn eigenlijk?

Bekkengordelpijn verwijst naar pijn in het bekken tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Dit heeft betrekking op de drie belangrijkste gewrichten in het bekken:

* Symphysis pubis gewricht aan de voorzijde (anterieur)

* Lumbosacrale en sacro-iliacale gewrichten op de rug (posterior)

Zwangerschap-geïnduceerd kan het  in elk stadium van de zwangerschap, geboorte of in de periode na de bevalling beginnen

Waarom krijgen vrouwen bekken- en rugpijn tijdens de zwangerschap?

Het treedt bijvoorbeeld op als gevolg van een verhoogde belasting van de rug- en bekkenspieren, vanwege de instabiliteit van de bekkengewrichten tijdens de zwangerschap. Als compensatiemechanisme werken de spieren rond deze gewrichten (buik-, bekkenbodem-, bil- en paraspinale spieren) harder. Dit resulteert in spierstijfheid en pijn, wat resulteert in rugpijn tijdens de zwangerschap.

Deze instabiliteit is het gevolg van de volgende veranderingen:
*  Verhoogde belasting van het bekken: Dit komt door de groeiende foetus en gewichtstoename.

*  Biomechanische veranderingen in wervelkolom en bekken: Door de groeiende foetus verschuift het zwaartepunt van zwangere
     vrouwen naar voren (richting de buik).

Om dit te compenseren gebeuren de volgende veranderingen aan de wervelkolom en het bekken:

* De kromming van de lumbale wervelkolom (Lumbale lordose) neemt toe

* De kromming van de thoracale wervelkolom (Thoracale kyfose) neemt toe

* Voorwaartse kanteling van het bekken

* Laxiteit van de ligamenten

Ligamenten zijn de speciale sterke weefsels die de gewrichten omringen. Ze geven stabiliteit aan de gewrichten en verminderen de belasting van de gewrichten tijdens het bewegen. Dit zou voor een groot deel te voorkomen zijn door;

Versterking van de kernstabiliteit:
De instabiliteit van het bekken is het belangrijkste probleem. Er is aangetoond dat oefeningen om de kernstabiliteit te vergroten het begin voorkomen en complicaties verminderen. Dit is vooral handig als u ermee begint vóór of in de vroege stadia van de zwangerschap.
(Klik op de foto hiernaast om deze te vergroten)

* Bekkenbodemoefeningen:
   Studies hebben aangetoond dat deze oefeningen die vanaf de vroege zwangerschap worden uitgevoerd, het risico op ontwikkeling
   kunnen verminderen.

* Een goede houding aannemen:
   Bewustwording van de juiste houding is essentieel om een uniforme gewichtsverdeling over het bekken te garanderen. Dit resulteert in
   minder belasting van de ondersteunende ligamenten en de spieren.

* Behandeling van reeds bestaande rugaandoeningen:
   Als een vrouw al een rugaandoening heeft (zoals artritis/ ischias/ verzakte tussenwervelschijf/ hernia), dan is het altijd aan te raden om
   deze voor de zwangerschap adequaat te laten behandelen. Als dit niet mogelijk is, is vroegtijdige verwijzing naar de fysiotherapeut
    tijdens de zwangerschap aan te bevelen.

* Gewichtsvermindering vóór de zwangerschap:
   Het is altijd aan te raden om vóór de zwangerschap wat gewicht te verliezen (bij overgewicht). Het is vanzelfsprekend  om tijdens
   de  zwangerschap gezond te eten en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen om je lichaam in een zo goed mogelijke conditie te
   houden. Hoe beter je conditie voor en tijdens de zwangerschap, hoe makkelijker je lichaam ook weer terug kan komen in de staat die
   het had voor de zwangerschap

* Rust:
  Voldoende slaap en regelmatige pauzes van inspannende activiteiten zijn erg belangrijk.

* Vroegtijdige doorverwijzing:
   Als een zwangere vrouw risicofactoren heeft (hierboven vermeld), is een vroege verwijzing naar de fysiotherapie aan te bevelen.

'Stijve heupen'
Dit is een term die vaak wordt gebruikt om spanning of zelfs pijn aan de boven-, voorkant of zijkanten van de benen te beschrijven, die aanvoelt alsof alles zo kort is dat het nooit losser zal kunnen worden.
In onze westerse culturen komen stijve heupen best veel voor. Dit komt deels door ons overmatig zitten, in plaats van regelmatig te hurken zoals veel oosterse en inheemse culturen doen. Of we nu zitten, staan, lopen of rennen, onze benen werken altijd om ons bovenlichaam te ondersteunen en deze constante inspanning kan ervoor zorgen dat de heup- spieren chronisch gespannen raken.
Fysieke strakheid in de heupen is helaas normaal geworden.  Heel vaak is dat ook wel de plek waar  emoties vast zitten.

Een term die je heel misschien wel eens hebt gehoord in een yoga les is “heupopening”. Het impliceert dat onze heupen opengaan als een boek of lotus bloem, wat suggereert dat ons bewegingsbereik beperkt is tot hoe ver we onze benen kunnen openen. In feite zijn heupen kogelgewrichten, wat betekent dat ze circumductie kunnen doen, d.w.z. in een cirkel kunnen bewegen. Dus "de heupen openen" betekent eigenlijk voldoende mobiliteit in alle richtingen creëren.

 

Wat zou de onderliggende, emotionele, betekenis van bekkenbodempijn kunnen zijn?

Bekkenbodempijn kan voortkomen uit fysieke disfunctie en/ of geblokkeerde energie. Ons bekkenbodem is een van die delen van het lichaam waar je niet noodzakelijkerwijs aan denkt totdat er een probleem is. Bekkenbodem- disfunctie kan zich op veel verschillende manieren manifesteren, waaronder; terugkerende aambeien, constipatie, incontinentie, pijn in het schaambeen en pijn tijdens seks.
Het kan ook andere problemen veroorzaken, zoals ischias, lage rugpijn, evenwichtsproblemen en meer. Bekkenbodempijn komt het meest voor bij vrouwen die zwanger zijn of zijn geweest,. Maar bekkenbodemproblemen kan eigenlijk iedereen treffen, ook mannen, het belangrijkste symptoom is pijn.

Maar wat is nu de diepere betekenis van bekkenbodempijn?

Hoe emotie vast komen te zitten...?
Als we boos, gestrest, bedreigd, bang of zelfs verrast zijn, klemmen we vaak, onbewust, onze kaken of vuisten op elkaar. We mobiliseren onze heupen om te vluchten (wegrennen) of te vechten, of we buigen voorover en heffen onze knieën op om onze kern te beschermen.
Dit klemmen en buigen is onze natuurlijke reactie, zelfs als iemand een kietel aanval uitvoert op je uitvoert!
Lees ook  mijn blog over  pijnlijke psoas spieren
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand/730390_pijnlijke-psoas-heupbuiger-spieren

Observeer maar eens een baby of peuter; als ze verdrietig, boos of gefrustreerd zijn, vaak kruipen ze in elkaar, maken vuisten en  huilen. Volwassenen doen eigenlijk hetzelfde (hoewel we het misschien niet zo luid of publiekelijk doen) als we slecht nieuws krijgen. Het activeren van de heupbuigers om foetaal te worden is een inherente reflexactie.

Het maakt niet uit hoe reëel of serieus de dreiging of het waargenomen drama is, het naar binnen trekken van de knieën begint bij de heupen. En wanneer de spieren samenspannen, worden ze korter. Als een spanning nooit volledig wordt losgelaten, zit niet alleen de spierspanning vast, maar ook diepe cognitieve emotie.
Tijdens het evenement dat ervoor zorgt dat de heupen fysiek gespannen raken, lanceren onze hersenen hun aangepaste cocktail van chemie om het zenuwstelsel te informeren. Het residu van deze emotie wordt, je raadt het misschien al, opgeslagen in de heupen.
Sterker nog, niet alleen de heupen maar ook onze darmen en ingewanden die in dit zelfde gebied zitten.
Lees daar meer over op mijn buik/ orgaan massage pagina. https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/chi-nei-tsang-orgaan-massage

Het bekkenbodem is een energie poort

Ons bekkenbodem is energetisch gezien een heel belangrijke plek. Het zit zo diep verweven in wat er met ons zenuwstelsel gebeurt dat we slechts bewust controle hebben over ongeveer 50% van het functioneren hiervan.
Uiteraard trekken de bekkenbodemspieren samen als we ons onveilig voelen. Als we een trauma hebben meegemaakt of veel stress hebben, zal dit gebied vaak niet meer volledig kunnen ontspannen. Dat betekent ook dat het niet goed kan aansterken, waardoor we eindigen met een strakke en zwakke bekkenbodem.

Wanneer onze bekkenbodem samentrekt, probeert het ons te beschermen. Het probeert de energie poort op dit gebied te sluiten.
Wanneer ons bekkenbodem is samengetrokken, houden we dus al onze energie in onszelf vast. Wanneer onze bekkenbodem ontspannen is, kan er ook energie vrijkomen en naar de aarde stromen. Als dit portaal open is, zijn wij ook open. Meestal is die openheid een goede zaak.
Wanneer we contact maken met mensen bij wie we ons veilig en op ons gemak voelen of wanneer we iets absorberen dat we graag willen leren, is het het beste om ons bekkenbodem zacht en ontvankelijk te hebben.
Maar als we onszelf moeten beschermen tegen iets dat wordt gezegd of wat we  gezien hebben, of als we anderszins nerveus zijn, is het een goed idee om de bekkenbodempoort gesloten te houden, zodat we onze energie een beetje meer onder controle hebben.
Wanneer we het natuurlijke ritme van gespannen en ontspannen in dit gebied verliezen en ons de hele tijd gespannen voelen, is onze energiepoort gesloten.
Oude energie kan het lichaam niet verlaten, dus komt het vast te zitten en kan het in ons “vergiftigen”. We krijgen geen nieuwe energie, dus we lopen een beetje vast.

Bekkenbodempijn en het eerste chakra.

Onze bekkenbodem is gerelateerd aan het eerste chakra, Muladhara.
Nogmaals, dit is een een heel belangrijk gebied dat we associëren met een veilig gevoel. Wanneer het eerste chakra in balans is, wordt aan onze basisbehoeften voldaan: we hebben een veilig onderkomen, genoeg te eten, een manier om ons lichaam te reinigen, een huis en genoeg geld. Pijn in het bekkenbodem betekent meestal dat er op een of ander manier iets uit balans is.

Als je nadenkt over de emotionele/ spirituele betekenis van bekkenbodempijn, zijn hier enkele vragen die je zou kunnen stellen
rond je eerste chakra:
* Voel ik me veilig in mijn thuisomgeving?

* Voel ik me zeker in termen van mijn baan, mijn financiën en in mijn (t)huis?

* Door welke mensen, acties of omgevingen voel ik me veilig en geborgen?

* Hoe kan ik meer van die dingen in mijn dagelijks leven opnemen?

Persoonlijke kracht

* Als ons bekkenbodem niet goed werkt, heb je misschien het gevoel dat je jouw persoonlijke kracht bent kwijtgeraakt.
* Heb je mogelijk niet het gevoel, of niet genoeg, controle over ons leven.
* Voel je je niet in staat om de dingen te laten gebeuren die je graag zouden willen.
* Heb je niet het gevoel dat je in contact staan met de natuurlijke stroom van energie in de wereld om ons heen, en alles wat je doet voelt 
   mogelijk als een worsteling.

Paradoxaal genoeg is overgave het eerste wat je kunt doen om weer een gevoel van macht in jouw leven te krijgen.
Merk eens op wat er in je leven gebeurt, het geen waar je geen controle hebt ; het weer, de gedachten/gevoelens/meningen van andere mensen, dat je kinderen mogelijk worden blootgesteld aaneen ongelukje of ziekte, wanneer ze niet thuis zijn, enzovoort.
Overgave aan wat we niet kunnen veranderen is een fantastische manier om het lichaam te ontspannen en deze energetische poort weer te openen.


Denk eens na over dingen waar je wel controle over hebt...

Je eigen gedrag of reacties op bepaalde situaties, je gewoonten en de plaatsen waar je de gelegenheid hebt om ja of nee te zeggen. Waar zou je bijvoorbeeld om hulp kunnen vragen? Als je hier eens rustig over na denkt, ontdek je misschien dat er best veel dingen zijn die je wel kunt beheersen, maar die je eigenlijk helemaal niet hoeft te beheersen.
* Wat mag je nog meer loslaten in je leven?
* Wat zijn de kleine dingen die eigenlijk niet zoveel aandacht nodig hebben?
* Wat is er voor jou echt belangrijk?

 

Traditionele Chinese Geneeskunde

In termen van de Chinese geneeskunde kan Chi- stagnatie, van welke aard dan ook, leiden tot bloedstasis en de ontwikkeling van bekkenobstructie, wat resulteert in verhoogde niveaus van musculoskeletale pijn en verhoogde huid- en spiergevoeligheid.
In TCM wordt gezegd dat o.a. woede de lever aantast, waardoor Chi-stagnatie ontstaat, wat vervolgens van invloed is op de bloedcirculatie, waardoor subcostale en bekkenpijn ontstaat. Deze factor mag niet worden onderschat binnen de somato-viscerale en viscero-somatische reflexrespons.
Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn bij bekkeninstabiliteit de zogeheten ‘wondermeridianen’ betrokken.
De wondermeridianen zijn sterk verbonden met wat in de Chinese geneeskunde Jing wordt genoemd, dat betekent ‘essentie’, ofwel wat je in je diepste bent, je binnenste ik.

Wat zijn wondermeridianen?

De 8 wondermeridianen, ook wel extra meridianen genoemd, vormen een energienetwerk, dat diep in het weefsel van ieder mens verankerd ligt. Deze meridianen stellen de mens in staat structureel te veranderen. Bij je conceptie ontstaan vier meridianen, chong mai, ren mai, du mai en dai mai, die maken wie jij wezenlijk bent.
(klik op  de foto om deze te vergroten)

* Chong mai bevat de blauwdruk van jouw leven. Chong mai roept jou voortdurend op te worden wie jij in wezen al bent.
* Ren mai is het reservoir van yinne energie, van rust, van verbinding.
* Du mai is het reservoir van yange energie, van beweging, van individualisatie

 

Wat is de functie van yin wei mai, yang wei mai, yin qiao mai en yang qiao mai?

Om je essentie in de wereld te kunnen realiseren zijn later in de zwangerschap de vier wondermeridianen yin wei mai, yang wei mai, yin qiao mai en yang qao mai ontstaan.
Zij verbinden de oorspronkelijke energie, prenatale energie genaamd, die door chong mai, ren mai en du mai stroomt, met de postnatale energie die jij dagelijks verwerft uit voeding, beweging en spiritualiteit. De postnatale energie stroomt door een oppervlakkiger gelegen energienetwerk, dat de naam hoofdmeridianen draagt.

Deze hoofdmeridianen zijn; 
longmeridiaan, dikke darmmeridiaan, maagmeridiaan, miltmeridiaan, hartmeridiaan, dunne darmmeridiaan, blaasmeridiaan, niermeridiaan, pericardmeridiaan, drievoudige verwarmermeridiaan, galblaasmeridiaan en levermeridiaan.
Elk van deze meridianen voorziet dus een bepaald orgaan van energie. In normale omstandigheden stroomt door de hoofdmeridianen voldoende energie voor je dagelijks leven. ( bij een Chi Nei Tsang massage kan er ook naar de boven genoemde meridianen, d.m.v. palpatie, naar gekeken worden)
Yin wei mai en yin qiao zorgen voor samenwerking en bewustzijn in het lichaam en zijn verbonden met ren mai.
Yang wei mai en yang qiao mai regelen jouw verhouding tot de wereld en zijn verbonden met du mai.

 

Eigenwaarde

Eigenwaarde is jezelf de moeite waard vinden, ongeacht wat een ander over je zegt. Eigenwaarde huist diep in jezelf.
Je zou kunnen zeggen, dat eigenwaarde woont in de energie die door de vier wondermeridianen yin wei mai, yang wei mai, yin qiao mai en yang qiao mai stroomt.
Elke meridiaan vertegenwoordigt een bepaald aspect van eigenwaarde:

* yin wei mai; tevreden met wie je bent

* yang wei mai; sociaal aanvaard gedrag zonder je eigen welzijn of groei in de weg te staan

* yin qiao mai; je standpunt bepalen

* yang qiao mai; gaan voor je standpunt

Deze vier meridianen ontspringen in je enkels en onderbenen. Soepele benen en veerkrachtige enkels zijn daarom een indicatie hoe het met je eigenwaarde gesteld is.

Alle cellen werken samen

Yin wei mai zorgt voor het bindweefsel. Het bindweefsel verbindt letterlijk alles in jouw lichaam; ook een celwand is een vorm van bindweefsel. Informatie van je hersenen kan via het bindweefsel naar alle cellen worden doorgegeven en weer worden terug geseind naar de hersenen. 
* Positieve energie voedt het lichaam en voorkomt ziektes.
* Negatieve energie, of die nu komt van virussen of van emoties, doet de cellen sluiten en de stofwisseling verminderen, dus ook in de buik/ darm gebied!
Yin wei mai zorgt voor de samenwerking van alle systemen in je lichaam, zoals de bloedcirculatie, de spijsvertering en de vertering  van jouw emoties
.
Wil je het volledige artikel over de wondermeridianen lezen? Klik dan op onderstaande link
https://www.vol-ledig.nl/eigenwaarde-wondermeridianen/


Toen ik mijn blog over pijnlijke psoas spieren opzocht, kwam ik tot de ontdekking dat ik al eerder een blog over bekkeninstabiltiteit had geschreven. Bij het snel nalezen zag ik toch dat er in elk blog weer informatie staat wat weer niet in het ander blog staat....
Hier dus ook de link naar het andere blog!  https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand/722781_bekkeninstabiliteit-bekkenbodem-disfunctie


Alles is energie en de Chinezen weten dit al meer dan 5000 . Vandaar dat ze in de TCM altijd naar de energie , of een stagnatie, in het energetische lichaam kijken, en daar hun behandeling op baseren. 
Mocht je meer willen lezen over een energetische therapie sessie,  Chi Nei Tsang  massage of holistische massage, klik dan op onderstaande linkjes. Je kunt bij vragen altijd vrijblijvend contact met me opnemen. 

https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/beknopte-uitleg-reconnective-healing-therapie-1
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/chi-nei-tsang-orgaan-massage
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/gratis-e-boekje-1
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/holistische-ontspanningsmassage
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/contact

Rating: 5 sterren
1 stem