Waarom worden we ziek ?
Ziekte is een gevolg als we niet meer in overeenstemming zijn met ons hoogste goed en hoogste doel. Of het nu op kleine schaal van enkele dagen in bed met de griep is of op de grote schaal van jarenlange worsteling met een slopende ziekte, ziek worden heeft een prachtige manier om ons op ons pad te houden, ons te dwingen tot nieuwe prioriteiten in ons leven te stellen of verleggen.
Is er een spiritueel doel van onze fysieke ziektes?
Vanuit het grote beeld van ons Hogere Zelf helpt ziekte om onvervulde behoeften te bevredigen en brengt ons terug op het goede spoor op manieren waarop onze bewuste keuzes dat niet doen.
Soms is dit zo simpel als een paar dagen gedwongen rust nemen wanneer we ons overweldigd voelen en rust nodig hebben.
Maar een ernstigere ziekte kan ons ertoe brengen/ dwingen oude levensgewoonten te veranderen.
Ook al pakken we een aantal voor de hand liggende symptomen aan, de wortel van een ziekte zal niet verdwijnen voordat we bereidwillig zijn om nieuwe prioriteiten voor onze slechte gezondheidsklachten te kiezen.
Wanneer we onze kleine symptomen negeren, zijn we dus bezig om "luidere & duidelijkere" signalen uit te nodigen.
Echte genezing vereist afstemming op ons hoogste goed, en als we symptomen aanpakken zonder deze verandering te ondersteunen, zullen we waarschijnlijk niet lang een staat van deze gezondheid en welzijn te genieten.
Het is dus aan de persoon zelf of hij/zei deze een nieuwe levensstijl, of verandering, kan en wil manifesteren om te helpen het diepere proces van verandering voort te zetten.
Dit zal alleen plaats vinden op het moment dat je er mentaal klaar voor bent.
Er zijn veel voorstanders van genezing van lichaam en geest die beweren dat we slechts tot op zekere hoogte verantwoordelijk zijn voor de gezondheid of ziekte van ons fysieke lichaam en dan komen erfelijkheid, omstandigheden en omgevingsfactoren in beeld.
Echter, als we wat langer een spirituele kijk nemen, en het idee los laten dat een ziekte slecht is of dat we iets verkeerd hebben gedaan om het op ons af te roepen, alle ziektes dus een doel hebben.
Dit doel is voor een persoonlijke groei en de groei van je ziel.
Het ego (dat wil zeggen het deel van ons dat gelooft dat we worden gedefinieerd door de grenzen van ons fysieke lichaam en dus zeer kwetsbaar zijn) vindt een ziekte bedreigend en beschouwt het als een vijand.
Het ego, dat probeert zijn weg naar veiligheid te 'beheersen', verandert het idee van zelf verantwoordelijkheid in een oefening van angstige persoonlijke controle, waarbij ziekte een teken van falen is.
Naarmate we steeds dieper onze levenslessen ingaan, is 'verantwoordelijkheid' niet hetzelfde als 'controle'.
We kunnen alleen maar controleren wat binnen het bereik van ons bewustzijn ligt.
Ziekte is vaak een manier om verborgen, niet-geïntegreerde aspecten van het zelf naar de oppervlakte te brengen en te kijken of we bereid zijn open te staan voor nieuwe opties.
Dit is misschien een van de belangrijkste functies.
Dus in plaats van ziekte te zien als een falen om verantwoordelijk te zijn voor onze gezondheid, is het nuttiger om het te zien als een teken dat we mogelijk klaar zijn om te groeien.
Het deel van ons dat voor ziekte kiest, is het 'Zelf' met een hoofdletter 'Z', het Spirituele Zelf dat ons hoogste goed ziet, maar op een manier die de beperkte waarnemingen van ons ego (nog) niet kunnen.
Vanuit het perspectief van spirituele realiteit is ziekte een stap in de richting van heelheid.
Niemand kiest bewust voor pijn of ziekte, maar de ervaring van het omgaan met deze uitdagingen kan ons leiden op een reis die uiteindelijk grote beloningen oplevert.
Er is bekend dat veel mensen met kanker en/of andere levensbedreigende ziekten hun ziekte beschrijven als een van de grootste zegeningen van hun leven, omdat het hen dwong prioriteiten volledig te herschikken en nieuwe wegen in te slaan die diepe vervulling brachten.
De ziekte gaf hen toestemming om keuzes te maken die ze anders niet hadden overwogen!
Ziekte en verandering
Hoewel ziekte een indicatie kan zijn van onze spirituele bereidheid tot verandering, voelt onze persoonlijkheid zich er misschien nog niet helemaal gereed hiervoor.
Hoe meer we weerstand bieden aan het verkennen van nieuwe prioriteiten, levensstijlen en zelfbewustzijn, des te meer de ziekte ons dwingt om ons, tegen onze persoonlijke wil in, je te onderwerpen aan een leven dat wordt gekenmerkt door pijnlijke symptomen.
We voelen ons mogelijk het slachtoffer, verward of zelfs angstig voor deze veranderingen.
Dit is afhankelijk of we ons door de ervaring van de ziekte ergens naartoe laten leiden, of omdat we veel weerstand bieden en we door alleen maar klagen en eigenwijs zijn, pas naar een volgende stap laat leiden. M.a.w., je kiest er dus voor om het op de "harde" manier te leren!
Hoe meer we ons vrijwillig overgeven aan de veranderingen, die een ziekte met zich meebrengt, hoe minder we pijn en worstelingen ervaren.
Zelfs wanneer het eindresultaat van een ziekte de dood is. Uiteindelijk is ook de dood een afstemming met ons hoogste goed wanneer 'leven' een staat wordt die we zijn ontgroeid.
Ziekte als metafoor
Zelfs als we onszelf niet ziek vinden, kunnen we nog steeds een symptoom hebben: chronische allergieën, een neiging tot hoofdpijn, een pijn of zwakte in een bepaald lichaamsdeel of een vatbaarheid voor bepaalde soorten ziekten.
Of we nu te maken hebben met de ervaring van een ernstige ziekte, of gewoon af en toe een klein symptoom, het luisteren naar deze fysieke manifestaties van ziektes kan de betekenis en het doel blootleggen waarvan we ons misschien nooit hebben gerealiseerd dat ze er waren.
Onze fysieke symptomen communiceren met ons in een taal vol met, voor de hand liggende, metaforen.
Als we bereid zijn om op te letten, vertellen ze ons veel over onze behoeften, onze onevenwichtigheden en ons pad van genezing.
De metaforen die we gebruiken om ons spreken en weerspiegelen vaak de fysieke symptomen die ons lichaam vertoont.
De schrijfster van dit artikel (Lynn Woodland) werd zich hier voor het eerst van bewust toen ze directeur was van een Center for Attitudinal Healing in Baltimore en intensief samenwerkte met mensen die met lichamelijke ziekten te maken hadden.
Het viel haar op hoe standaard uitdrukkingen van mensen overduidelijk een manier waren om hun ziekte letterlijk te beschrijven.
Een vrouw met kankertumoren in haar been gebruikte vaak de uitdrukking: "Ik kan er niet tegen!"
Iemand met voedsel allergieën zei voortdurend: "Ik kan het niet verdragen!"
Een vrouw met huidkanker sprak over mensen die " steeds onder haar huid zaten" . ”
Terwijl deze voorbeelden op een dag in een workshop gedeeld werden, stond iemand op en zei:
“ Ik heb problemen met het ontvangen van mensen, en ik realiseerde me net dat mijn favoriete uitdrukking is, ‘Ik kan het niet aan! ”
Bekijk onderstaande metaforische betekenissen van de getroffen lichaamsdelen en functies om de taal van je eigen fysieke symptomen te begrijpen.
Handen zijn bijvoorbeeld voor het omgaan met dingen.
Als je steeds pijn in je handen hebt, vraag jezelf dan het volgende eens af:
* Houd je iets, op een of andere manier, te strak vast?
* Heb je moeite met loslaten?
* Probeer je alles zelf te 'hanteren'?
* Heb je moeite om 'uit te reiken' voor liefde en steun?
* Heb je moeite om iets (aan) te “pakken”?
Als je nek en schouders pijn doen,
* Draag' je zeer waarschijnlijk veel meer dan nodig is in een verantwoordelijkheid of situatie!
* Ben je zeer eigenwijs of
* Overdreven star, in hoe je dingen ziet?
Als je een vrouw bent met tumoren of pijn in je borsten.
* Heb je mogelijk zoveel van het leven “opgezogen” dat er niets meer voor jou over is?
* Heb je behoefte om jezelf te voeden?
* Je voelt je, op de een of andere manier, onvoldoende over jezelf als vrouw!
Als je hartproblemen hebt.
* Voelde je je dan, op de een of andere manier, 'gebroken'?
* Heb je je hart gesloten voor warmte en liefde?
* Ben je je vreugde en passie voor het leven kwijt?
* Stoor je je te veel aan wat andere doen of hoe ze zich gedragen? Dus altijd maar kritiek hebben op...
Kijk welke metaforen het beste passen bij hoe jij je voelt en wat je mogelijk ook vaak zegt!
Als je het zelf niet weet, vraag het dan aan de mensen in je naaste omgeving. Je hebt het waarschijnlijk al zo vaak gezegd, dat je het zelf niet meer hoort.
Een vrouw in een van Lynn Woodlands workshops kon destijds niet inzien hoe er een verband kon bestaan tussen de rugblessure die ze opliep bij een auto-ongeluk (wat niet haar schuld was) en haar emotionele behoeften.
Totdat de vraag aan haar was: ” Hoe gemakkelijk, of moeilijk, is het voor jou om je in het leven om je gesteund te voelen en anderen toe te staan jou te steunen”?
Onze ruggengraat is nl. wat ons "ondersteuning" biedt.
Ze gaf toe dat het ontvangen van ondersteuning altijd extreem moeilijk voor haar was geweest.
Als gevolg van de verwonding veranderde haar leven echter in een regelmatige routine van verschillende therapieën met zorgverleners wiens enige agenda was om haar te 'ondersteunen'!
Het bekijken van een situatie met behulp van een metafoor kan zeer goed helpen bij de genezing en soms zelfs de behoefte aan andere behandelingen verlichten.
Bijvoorbeeld, in een tijd waarin Lynn zelf zich zwaar belast voelde door de druk van het leven (meer "op de schouders dagen" dan ze zou kunnen dragen, om zo te zeggen) ontwikkelde zei een pijnlijke "frozen shoulder" aandoening
De reguliere medische professionals schreven enkele maanden fysiotherapie voor.
Door te meer te kijken naar de emotionele toestand van het overbelast voelen, dus een te veel aan projecten af te wijzen en eindelijk zichzelf meer vrijheid en ruimte te geven en eindelijk een zeer ongebruikelijke pauze van enkele maanden te gunnen ging het weg.
Ze ging minder werken en maakte meer tijd vrij om ontspanning tot een prioriteit te maken.
Omdat ze zich nu minder gestrest voelde, verbeterde haar schouder zo snel dat de fysiotherapie niet meer nodig was.
Veel mensen zijn inmiddels bekend met het klassieke boek van Louise Hay, “You Can Heal Your Life”, dat een lange lijst bevat met fysieke symptomen en de bijbehorende emotionele dynamiek.
Hoewel dit uiteraard een zeer handige referentie is om bij de hand te hebben, is niet altijd raadzaam om dit als eerste en enige interpretatie te gebruiken om 100% jou symptomen te bepalen.
Symptomen en hun berichten zijn complex en zeer persoonlijk.
Soms sluit het lezen van wat de 'expert' te zeggen heeft onze geest af voor onze eigen inzichten, zelfs als een omschrijving goed is. Als je de waarheid ervan zelf niet kan voelen, zal met deze informatie voor jou dus niets veranderen.
Om te begrijpen waarom we een bepaald symptoom hebben, is het in het begin misschien voldoende om eerst te vertrouwen dat er betekenis is, misschien zelfs wel meerdere betekenislagen.
Houd er rekening mee dat een ziekte vaak op meerdere niveaus tegelijk tot ons spreekt.
Let op dat je je zich niet vasthoudt aan één verklaring met uitsluiting van alle andere.
Blijf luisteren en openstaan voor wat je lichaam te vertellen heeft.
Laat de boodschappen van je lichaam je steeds dieper en dieper leren kijken naar jou lichaam, en daardoor de daarbij behorende symptomen steeds beter te leren begrijpen.
Lynn Woodland heeft onder aan het artikel nog de nodige tips en oefeningen.
(http://lynnwoodland.com/the-spiritual-purpose-of-physical-illness/ )die je voor je zelf kan uitvoeren.
De oefeningen beginnen bij: :
“The following exercise can help you understand the messages your body is sending through your physical symptoms.”
Reactie plaatsen
Reacties