Angst & onze fysieke gezondheid! 16-11-2020

Angst & onze fysieke gezondheid.
Angst is een innerlijk emotie/ gevoel.
Het ontstaat wanneer sensorische systemen in de hersenen hebben vastgesteld dat een externe stimulus een bedreiging vormt.
Uitgangen van ons bedreigingsdetectiecircuits veroorzaken een algemene toename van hersenen opwinding en kunnen resulteren in een veranderde verwerking van bedreigingen: dus angst en angststoornissen.

Wanneer er in de hersenen voldoende serotonine wordt aangemaakt, helpt dit om ons positief, gelukkig, kalm en veilig te voelen.
Wanneer het serotonineniveau te laag is kan dit grote gevolgen hebben. Het kan leiden tot onder andere angst en depressie (depressieve gevoelens), dwangmatig gedrag, agressiviteit, emotie eten en overmatig eten, voortdurend stress ervaren en slaapstoornissen.
Serotonine is een neurotransmitter.
Dit element is een krachtig chemisch hersenbestanddeel. Het helpt om signalen van het ene deel van de hersenen naar het andere te sturen.   Het aan- of afwezig zijn hiervan heeft een grote invloed op je gemoedstoestand.

Angst voor het corona virus!

Elke krant heeft op de voorpagina uiteenlopende berichten over de pandemie van het Corona virus; radio- en tv-programma's hebben back-to-back berichtgeving over het laatste dodenaantallen en of besmettingen; afhankelijk van wie je volgt, zijn mainstream media (MSM) en sociale mediaplatforms gevuld met beangstigende statistieken, praktisch advies, en vaak beangstigende informatie.
De dagelijkse en ook zeer overvloedige berichten over besmettingen en doden kan onze psychologische reacties op gewone interacties verdraaien, waardoor we ons op onverwachte manieren kunnen gaan gedragen.

Hypnose.

Tijdens televisie kijken, of een spannend boek lezen, kom je in een staat van hypnose terecht. Dit realiseren we ons eigenlijk nooit.
Maar ongemerkt gaan we de hele dag in en uit een lichte hypnotische staat en heel veel van onze dagelijkse taken, doen we ook nog eens op automatische piloot.
Het is je misschien vast wel eens overkomen dat je tijdens het tv kijken, of het lezen van een goed boek, in min of meerdere mate emotioneel bent geworden. Of dat je zo verdiept bent in het verhaal, dat als iemand tegen je praat je het niet eens hoort. Of je rijd op de snelweg, naar huis, en je realiseert je net te laat dat je de afslag hebt gemist….

Het is mij een paar keer overkomen, daarom heb ik , terug naar huis op een langere afstand, altijd mijn navigatie aanstaan ;-)
Je bent op dat moment diep in gedachten verzonken i.p.v. in het hier en nu!  Dat is dus allemaal een lichte vorm van hypnose!

Als we bepaalde teksten of afbeelding, meerdere keren per dag horen en zien, word dit in ons onderbewustzijn opgeslagen. Zie je en hoor je die zelfde teksten en afbeeldingen ook nog eens constant terug in je dagelijkse doen en laten, heb je daar dus een bepaalde associatie mee opgebouwd. Als het om corona gerelateerde berichten gaat is het een angst en onzekerheid voor dit virus.

Lees verderop in deze blog ook het experiment van Brian Dias en Kerry Ressler uit 2014 waar ze onderzocht hebben hoe dit te beïnvloeden is.

De dagelijkse bombardementen op onze televisie, kranten, winkels en langs de snelweg, over het virus, kunnen dus leiden tot een (zeer) verhoogde angst. Dit helaas met gevolgen voor onze geestelijke gezondheid. Wat we dus absoluut niet mogen onderschatten is dat het constante gevoel van dreiging zeer verraderlijke effecten kan en zal hebben op onze psychologie.
Door diverse oude en diep geëvolueerde reacties op ziekten, leidt de angst voor besmetting ons ertoe meer conformistischen tribalistischer² te worden, en we hierdoor minder excentriciteit³  te willen accepteren. Dagelijkse herinneringen aan (ernstige) ziektes kunnen zelfs onze politieke voorkeuren enorm beïnvloeden!

 

Gevolgen van chronische angst.

Leven onder constante bedreiging heeft dus ernstige gevolgen voor onze algehele gezondheid.
Angst kan bepaalde processen in onze hersenen onderbreken die ons in staat stellen onze emoties te reguleren. Non-verbale signalen en andere, veelvuldig aan ons gepresenteerde (corona) informatie, kunnen voorkomen dat we nog rationeel kunnen denken, relativeren en ethisch handelen. Dit heeft een bewezen en negatieve invloed op ons denken en onze besluitvorming, waardoor we vatbaarder worden voor intense emoties en impulsieve reacties. Alle bovengenoemde effecten kunnen er dus voor zorgen dat we niet meer in staat zijn om gepast te handelen. Dit heet cognitieve dissonantie!

Aangeleerde angst.

Angst veroorzaakt een stressreactie die het resultaat zijn van reacties die optreden in het gebied van de hersenen (hypothalamus en de amygdala.) dat betrokken is bij "vechten, vluchten, bevriezen & onderdanigheid” (Fawn).

Afhankelijk van de ernst van de reactie, kan het functioneren van de hersenen worden veranderd, wat resulteert in abnormale gedragsreacties. Het bijbehorende angstgeheugen kan acuut of langdurig zijn en deze angsten kunnen depressie en zelfs PTSS veroorzaken. Van veel van deze aandoeningen is ontdekt dat ze verband houden met verschillende epigenetische³ mechanismen.

Mogelijke effecten van chronische angst op de algehele gezondheid zijn onder meer:

* Stoornis van het immuunsysteem

* Endocriene systeemstoornis

* Veranderingen in het autonome zenuwstelsel

* Verstoring van de slaap / waakcyclus

* Verminderde vruchtbaarheid

* Versnelde veroudering

* Eet stoornissen

* Geheugen problemen

* Veranderingen in hypothalamus-hypofyse-bijnier-as

* Gastro-intestinale problemen zoals zweren en prikkelbare darmsyndroom

* Cardiovasculaire schade

 

Geheugen.
Angst kan ook de vorming van langdurige herinneringen belemmeren en schade toebrengen aan bepaalde delen van de hersenen, zoals de hippocampus. Dit kan het nog moeilijker maken om angst te reguleren en kan iemand vaak angstiger maken dan nodig is.
Voor iemand met chronische angst ziet de wereld er heel angstaanjagend uit en de herinneringen die opgeslagen zijn in hun onderbewustzijn bevestigen dat dan ook.

Heeft angst invloed op ons DNA?
In iedere cel van het lichaam zitten chromosomen. Chromosomen zijn voor te stellen als lange strengen. Ze bestaan uit een stof die we DNA noemen en op de chromosomen zitten de genen. Eén gen is een stukje afgebakend DNA.
Onze genen bepalen al onze (erfelijke) eigenschappen, bijvoorbeeld de kleur van ons haar en onze ogen, onze lengte enz. Ieder gen heeft een andere ‘taak’. Veel eigenschappen worden door verschillende genen samen bepaald. Van ieder type gen heeft een mens er twee. Eén erf je van je moeder en één van je vader.

 

Trauma

Als iemand echt getraumatiseerd is, zou je dus kunnen zeggen dat hij "voor het leven getekend is"!
Hoewel dit misschien op een metafoor lijkt, tonen studies aan dat angst in feite permanente epigenetische³ sporen op ons DNA kan achterlaten, sporen die je mogelijk zou kunnen doorgeven aan je kinderen en zelfs kleinkinderen.
Angst is een fundamenteel biologisch proces.
Tijdens ons leven heeft iedereen het op de een of andere manier wel eens meegemaakt. We zijn allemaal wel eens bang, of bang geweest, voor uiteenlopende dingen of situaties. Als dat een kortdurende situatie is geweest, heeft dat gelukkig geen nadelig effect op ons.

 

DNA strengen

DNA-verpakkingen worden gewijzigd door de chromatine⁷ strakker of losser te maken.
Als onze de DNA-coiling los is, krijgen de eiwitsynthese-machines toegang tot de genen. Door angst zal het DNA iets krimpen en wordt deze toegang beperkt met het resultaat dat het gen effectief zal worden uitgeschakeld!
Dit proces wordt bepaald door het optellen of aftrekken van specifieke moleculen op ofwel het Histon (eiwit) ofwel het DNA.
Over het algemeen maakt het toevoegen van een molecuul een gebied van de spoel losser. Deze moleculen worden toegevoegd door een interactie met de omgeving van de cel en doorgegeven via cellijnen, waardoor Lamarckiaanse⁴ evolutie mogelijk wordt.

Pierre Caple legt dit in zijn video heel duidelijk uit.
https://www.youtube.com/watch?v=NCGtw-21miM


Stress in het Vroege Leven (Early Life Stress).

Kinderen zijn bijzonder vatbaar voor langdurige schade aan hun immuunsysteem.

Kinderen die vaak of langere tijd aan ELS zijn blootgesteld, hebben regelmatig een langdurig aangetast immuunsysteem getoond en (hele jonge) kinderen zijn enorm gevoelig voor het oppikken van de stress en angsten van de volwassenen om hen heen.Zei voelen de energie, maar kunnen het heel vaak niet uitleggen.
Om te voorkomen dat onze kinderen aan te veel ELS worden blootgesteld, moeten we dus zorgen dat we zelf zo rustig mogelijk blijven, ook al kan dat soms heel lastig zijn!

We zijn het aan ons zelf, maar vooral onze kinderen,verschuldigd om voldoende aandacht te besteden aan onze geestelijke gezondheid wanneer we met stressvolle situaties worden geconfronteerd.
Met de wereldwijde reactie op deze corona pandemie is de kans erg groot, en ook inmiddels ook bewezen, dat mensen dus niet overlijden aan het corona virus, maar dat de enorme paniek hiervoor eigenlijk de grootste bedreiging is!
Angst is altijd onze grootste vijand!

Gelukkig zijn er steeds meer artsen die zich nu publiekelijk durven uit te spreken over de neven effecten van alle zeer strenge maatregelen. Of je het daar nu mee eens bent of niet, is zeer persoonlijk, maar dat al deze maatregelen steeds meer zijn tol gaan eisen voor onze maatschappij als geheel, moge inmiddels wel duidelijk zijn! Huisartsen zien dat het aantal cijfers van depressies, burn-outs en ook zelfdodingen steeds groter worden. Daarnaast zijn er ook steeds meer meldingen van huiselijk geweld,  alcohol en  drugs gebruik, werkeloosheid en armoede enz. 

Terwijl ik met de voorbereidingen van dit blog bezig ben, zie ik een bericht van Omroep west voorbij komen dat er, dit jaar 2020, zo’n 1800 mensen zichzelf van het leven hebben berooft.
Daarvan zijn er zeer waarschijnlijk ± 500 als gevolg van de besluiten van de Nederlandse overheid i.v.m. dit virus….

https://www.omroepwest.nl/nieuws/2736665/Overheid-verantwoordelijk-voor-groot-aantal-zelfdodingen?fbclid=IwAR3bNuuWVuY7oklnQn-sEpDrZ0bGEJ0ZYABZvwDu59E97svnGhTeTh5Vq5c

 

Kunnen we herinneringen ook erven?
Ja dat kan! Angst is dus een emotie, een onuitgesproken herinnering, opgeslagen in speciale delen van onze hersenen

In 2014 hebben Brian Dias en Kerry Ressler een experiment met muizen uitgevoerd om dit te testen.
https://youtu.be/FVKYVNfIWp8 )
Ze stelden mannelijke muizen bloot aan een aromatische verbinding (acetofenon) dat naar kersen of amandelen rook, waarvan het receptorgen (Olfr151) was gesequenced⁵. Dit werd dan gevolgd door een hele lichte elektrische schok.
Dit is pavloviaanse angstconditionering: in plaats van kwijlende honden, heb je dan ratten die ineenkrimpen bij de geur van kersen of amandelen. Vervolgens namen ze deze geconditioneerde muizen en fokten ze met gezonde, ongeconditioneerde vrouwtjes. Daarna werden de mannelijke nakomelingen onderworpen aan dezelfde conditionering als de vader.

 

Wat ze uiteindelijk ontdekten was dat kinderen, van de geconditioneerde vader, gemakkelijker bang waren voor de acetofenon van amandelen of kersen dan welke andere geur dan ook.
Toen ze de muizen hersenen controleerden, vonden ze een overexpressie van de Olfr151-receptor, het eiwit dat nodig is om deze acetofenon te ruiken.
Ten slotte vonden de auteurs, hoewel ze geen genetische variatie tussen nestgenoten vonden, epigenetische³ veranderingen in het Olfr151-gen van de angstige broers. Het was strakker opgerold! Ze herhaalden alle bovenstaande stappen en keken naar de effecten op de klein- en achterkleinkinderen van de oorspronkelijke muis, maar de resultaten veranderden niet….
De conclusie was dus moeilijk te ontkennen. Herinneringen zijn erfelijk en wel over meerdere generaties!

Ervaringen van onze voorouders maken dus duidelijk deel van ons uit!
Niet spiritueel, maar epigenetisch³ in de spoelen van ons DNA. Wie onze ouders waren, en wat ze hebben ervaren, is een veel groter deel van ons dan ons vaak realiseren! Hieruit kunnen we dus nu eigenlijk al concluderen, dat in de nabije toekomst, kinderen en/of achter kleinkinderen problemen kunnen ondervinden van de ervaringen die hun ouders en/of groot ouders in 2020 hebben meegemaakt!

Het is natuurlijk vanzelf sprekend dat we goed op onze gezondheid te letten, niet alleen fysiek, maar dus ook mentaal. Met name in deze stressvolle periode, waarvan we nog niet weten hoe lang deze zal aanhouden!

 

Mocht jij, of iemand die je kent, op dit moment emotioneel vastlopen, kunnen een of meerdere energie helingen een zeer goede ondersteuning zijn. Daarnaast is het ook mogelijk om, gecombineerd met een heling sessie, mindfullness ondersteuning te ontvangen.

 

Mindfull zijn betekend niet dat je de hele dag positief moet zijn of uren moet mediteren, maar het is wél heel belangrijk om de druk los te laten voor angst en dus altijd maar ‘positief moet denken’ en een ‘optimist’ te willen zijn. Daarmee sluit je namelijk bepaalde aspecten van de werkelijkheid uit, zoals angst, onzekerheid en/of verdriet.

Het is dus belangrijk dat je de werkelijkheid erkent, en nog belangrijker, dat je die ook onder ogen mag komen. Voor sommige mensen is dwangmatig positief denken een coping mechanisme en het gaat er juist om dat je angst, pijn of onzekerheid mag erkennen i.p.v. onderdrukken.  Doe je dit wel, is dit dwangmatige onderdrukken voor je lichaam een (extra) bron van stress.

Mensen worden soms ook aangespoord altijd maar dankbaar te zijn en hun negatieve gevoelens op een zijspoor te zetten of weg te mediteren….. Met andere woorden ze hopen en verwachten dan dat ze daardoor misschien vanzelf verdwijnen, zonder dat je luistert naar je lichaam de boodschap die er mogelijk zou kunnen zijn.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat m.b.v. Reconnective healing de gekrompen DNA strengen zich weer in hun oorspronkelijke staat kunnen herstellen.

Link naar wetenschapelijke bewijzen over de werking van Reconnective healing sessies:

https://www.reconnectivehealingsource.com/scientific-data/

 

Ik kwam ook nog een mooi interview tegen met Fiona Zwart (Cafe Weltschmerz) en drs.Richard de Leth (Oersterk.nu) ! https://youtu.be/G8x9v1DR0Kc
Ik kan me helemaal in zijn visie en ook passie
vinden om mensen meer bewust te maken dat we zelf een heel groot aandeel hebben in onze gezondheid. Zowel positief als negatief..

Wie is Richard de Leth

Richard de Leth liep vast in het reguliere medische systeem.

“De reguliere geneeskunde is fantastisch voor bijvoorbeeld een blinde darmontsteking of een beenbreuk. Maar de ziekenhuizen en wachtkamers zitten vol met patiënten die lijden aan welvaartsziektes en chronische ziektes.”
Hoe komt dit? Hoe komt het dat de moderne mens steeds zwakker is geworden?

 

¹ Conformistisch: je aan passen van gedrag en opvattingen

² Tribalistischer: voortdurende stammenstrijd of van een collectieve weerstand

³ Excentriciteit: anders denken dan de meerderheid) te willen accepteren

Epigenetics: beschrijft veranderingen in genexpressie door te veranderen hoe je DNA is verpakt, niet

  waaruit het is samengesteld is

⁵ Lamarckiaanse evolutie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lamarckisme

⁶ Gesequenced: de bepaling van een primaire structuur

⁷ Chromatine: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chromatine

 

Bron:

https://www.compassiona.tech/words/02-02-research-genetic-engineering

https://www.bbc.com/future/article/20200401-covid-19-how-fear-of-coronavirus-is-changing-our-psychology

https://www.takingcharge.csh.umn.edu/impact-fear-and-anxiety#:~:text=Living%20under%20constant%20threat%20has,ageing%20and%20even%20premature%20death.

http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_2818pdf.pdf

https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/angststoornis/angststoornissen-en-erfelijkheid

Rating: 3 sterren
1 stem