Verkoudheid! 6-2-2019

Verkoudheid! 
Het verkoudheids- en griepseizoen is in volle gang. Het is verbazingwekkend dat we een op afstand bestuurbaar voertuig op Mars kunnen zetten en de bodem van de diepste zeeën kunnen onderzoeken en toch de verkoudheid niet kunnen genezen.

Er wordt ons verteld dat een verkoudheid te wijten is aan een lastig virus dat graag van de ene persoon naar de andere springt door de lucht, door deurknoppen enz.   We kunnen uiteraard wat extra preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig handen wassen, papieren zakdoek gebruiken i.p.v. stoffen, voldoende water drinken (Een goede vochtbalans is belangrijk voor een optimale werking van je lymfestelsel, wat een belangrijke rol speelt in je afweer tegen virussen en bacteriën). Regelmatig naar buiten (vit. D), homeopathische tabletten, een combinatie van vitamine C, Echinacea en zink enz. 

Maar echt het aller belangrijkste is toch wel ons immuunsysteem!
In deze tijd van corona staan wij ineens veel meer stil bij het fenomeen van virussen terwijl we hier eigenlijk dagelijks mee te maken hebben. Er wordt nu van ons verlangd om onze mond en neus te bedekken, onze handen stuk te wassen en te desinfecteren!
Maar is dit laatste niet iets wat alleen bacteriën doodt....?
En is heel vaak ontsmetten eigenlijk wel goed?

 

Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?

Een virus komt bij ons binnen via lichaamssappen (bv. bloed en speeksel) en nestelt zich dan in een bestaande cel in het lichaam. Op het moment dat het virus in een cel zit, neemt het de regie van die cel over en kan het zich gaan vermenigvuldigen. Wanneer dit gebeurt, kunt je ziek worden. Bekende ziektes die door een virus worden veroorzaakt zijn griep, verkoudheid (Covid) en ook de ziekte van Pfeiffer. Een virusinfectie kan niet verholpen worden met antibiotica, omdat deze alleen werken tegen bacteriën.

Een bacterie is een eencellig organisme en kan zich heel snel delen en verspreiden.
In ons lichaam zitten miljoenen bacteriën, maar er is natuurlijk een verschil tussen goede bacteriën en slechte bacteriën.
Bacillen die zich in de darmflora bevinden doen goed werk bij het verteren van voeding. De bacteriën in de huid zorgen voor een goede conditie hiervan. Slechte bacteriën zorgen ervoor dat je ziek wordt.
Ons afweersysteem probeert door middel van witte bloedcellen de ziekmakende bacteriën te vernietigen. Wanneer dit echt niet lukt, dan kan een antibiotica kuur een oplossing zijn. 
Volgens bedrijfsarts Gertjan Been is het niet per se onverantwoord om verkouden op het werk te verschijnen. “Er zijn honderden verkoudheidsvirussen die rondwaren in iedere populatie.

In de koude maanden wordt dat erger, je kan dus overal aangestoken worden. Blijf jij thuis, dan komen je collega’s elders wel in aanraking met die virussen,” vertelt Been (1 okt. 2019) aan het Algemeen Dagblad. En een virus muteert ook telkens enigsins, dus het virus van 2019 is niet meer 100% het zelfde als een virus van 2020….

Het belangrijkste bestanddeel van een griepprik zijn stukjes van het virale oppervlakte-eiwit hemagglutinne (HA). Het griepvirus verzamelt mutaties in het HA-eiwit en weet op die manier telkens weer aan de bescherming van een vaccin te ontsnappen.


Waar we eigenlijk zelden bij stil staan is dat ons lichaam echt bomvol zit met micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels, archaea en virussen.
Het zijn er bij elkaar tien keer zoveel als het aantal menselijke cellen in ons lichaam. Samen zijn ze goed voor een gewicht van zo’n 1,5 kg!
Het grootste verschil tussen een bacterie en een virus is dat een bacterie een eencellig micro-organisme is.
Het is een levendige cel, iets wat niet voor een virus geldt. Een virus is namelijk geen organisme en het heeft ook geen eigen cellen.
Het is een klein deeltje met erfelijk materiaal, omgeven door een zogenaamde eiwitmantel. Dit is dus ook wat ze in de PCR testen vinden!

Omdat virussen zich nestelen in cellen, maken zij gebruik van de stofwisseling van het lichaam. Het is daardoor erg lastig om dit soort ziektes te genezen met medicatie of vaccin!

Er is een zeer belangrijk verschil op het moment van behandelen.
Een besmetting door een bacterie kan in principe worden behandeld. Een arts schrijft, indien nodig, een antibioticum voor waardoor de bacteriën worden gedood.
Tegen een virus bestaan dus geen geneesmiddelen!
Het belangrijkste wapen tegen virussen is onze weerstand. Een goede weerstand kan veel ziektes de baas zijn. Wordt je toch (regelmatig) ziek, werk dan echt aan  een goede weerstand dit zorgt er ook voor dat je snel beter wordt.

Kenmerken van een virus
De meeste virussen zijn veel kleiner dan bacteriën maar het werkelijke verschil (met een bacterie) betreft hun bouw en wijze van vermeerdering:

* Ze bevatten slechts één type nucleïnezuur, hetzij DNA hetzij RNA omgeven door een

   eiwitmantel , capside genoemd(soms omgeven door een enveloppe van lipiden, eiwitten en koolhydraten)

* Ze vermeerderen zich binnen een levende cel door de synthesestructuren van deze cel te gebruiken (hebben ze
zelf niet!)en

* Veroorzaken in deze cel de synthese van structuren welke het virusnucleïnezuur in staat stellen om zich van de
   ene naar de andere cel te begeven.

* Virussen hebben geen cel, geen ribosomen,weinig of geen enzymen voor hun eigen stofwisseling, zo missen ze
    de enzymen voor de eiwitsynthese en ATP-productie.

Om zich te vermeerderen nemen ze in de cel van een ander organisme de controle over van de stofwisselingsfabriek van die gastheercel.
Dit maakt het erg lastig om medicijnen te vinden of te ontwikkelen tegen virusinfecties, de virussen maken gebruik van onze eigen stofwisseling, zodat stoffen die de groei van virussen in het lichaam remmen ook ingrijpen op onze eigen stofwisseling.

Er zijn nu eenmaal periodes van gezondheid en periodes van ziekte, deze cyclus is onontkoombaar e een natuurlijk onderdeel van het leven. Maar het zou mogelijk wel een probleem kunnen worden als we weigeren thuis te blijven als we iets meer dan alleen een beetje verkouden zijn. In onze 24/7 werkcultuur werken te veel mensen door als ze ziek en vooral besmettelijk zijn.

Hoewel we gewend zijn aan ziektes en dit zouden kunnen zien als iets dat ons naar beneden haalt, ons uit balans brengt en onze normale routines verstoort, is het nuttig om dit opnieuw te kaderen en de positieve kanten van verkoudheid te zien.
Het kan een soort van mini-retraite zijn, een tijd om in stilte te zijn en de aandacht echt eens op jezelf te focussen. Het is dus eigenlijk een hele slimme boodschap van ons lichaam om op de spreekwoordelijke rem te trappen. Dit is nodig omdat je blijkbaar niet voldoende rust hebt genomen, fysiek of mentaal, om je lichaam op de juiste en meest doeltreffende manier in beweging te kunnen houden


We hebben geleerd dat een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen en dat je verkouden wordt als je immuunsysteem niet sterk is. De klassieke aanbeveling om uw immuunsysteem te stimuleren is zo min mogelijk stress, voldoende slaap, eventueel extra vitamine C.

En een oud middel uit grootmoeder tijd..stomen!
Professor Louis Kroes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) beaamt dat hoge luchttemperaturen en luchtvochtigheid het virus zeer waarschijnlijk kunnen remmen.
Maar waarom is ons immuunsysteem soms sterk genoeg, andere keren niet, ondanks het volgen van alle regels om voldoende slaap te krijgen en gezonde voeding te behouden om ons immuunsysteem in stand te houden?

 Elke fysieke kwestie heeft een emotionele en mentale component, die je inmiddels in al mijn vorige blog onderwerpen hebt kunnen lezen.

Het is echt geen toeval als je verkouden wordt.
De verkoudheid houdt verband met een conflict in ons leven, een situatie van overweldiging of stress.
Je geest kan letterlijk door je lichaam spreken door te zeggen: Deze situatie stinkt! Ik heb er genoeg van! Een verkoudheid kan ons vertellen dat we gestrest zijn en vrije tijd nodig hebben, of het kan verband houden met andere emotionele problemen.

Aandoeningen van de bovenste luchtwegen houden heel vaak verband met te veel tegelijk, mentale verwarring, wanorde of diverse kleine pijnpunten. Sinusproblemen kunnen bijvoorbeeld zijn een irritatie voor één persoon, iemand die dichtbij is.

Als je een sinusprobleem heb, ben je waarschijnlijk geïrriteerd of boos op iemand anders - of op mezelf. Leer je woede of boosheid erkennen, maar vooral ook weer los te laten.

Verkoudheid, loopneus en tranende ogen zijn allemaal met elkaar verbonden - slijm en tranen zijn beide manieren om onderdrukte of opgekropte emoties los te laten. Het zou dus kunnen dat je hulpeloosheid en wanhoop ervaart en behoefte aan troost hebt.
Als je erg verkouden bent, kijk dan eens welk verdriet er is dat je onderdrukt, een diep gevoel dat opzij is geschoven. Een zere keel kan in verband worden gebracht met boze woorden vasthouden, niet in staat zijn om het zelf uit te drukken. Dus je keel chakra!

Enkele vragen die ze aan jezelf kan stellen zijn:
* Heb ik meer tijd voor jezelf nodig of om ergens aan te wennen?
* Is dit misschien een “schreeuw” om aandacht omdat iedereen je voor lief lijkt te nemen?

* Is er een oorzaak dat deze kou mij ervan weerhoud om iets te doen of te kunnen hebben?

* Wat voor emotie ervaar ik op dit moment en hoe voel ik me erbij?

M.a.w. is het echt nodig om ziek worden om (eindelijk) die aandacht te krijgen en eens fijn verzorgd te worden, waar je diep van binnen zo naar verlangt?

Een verkoudheid zal zich dus vaak manifesteren als gevolg van congestie op mentaal niveau, vooral als er zoveel in je hoofd omgaat dat je niet weet welke kant je op moet. Ons lichaam kan nogal letterlijk zijn. Wanneer we “volgepropt” zijn, komen onze emotionele “dingen” naar boven.


De fase van de verkoudheid waarin we de symptomen hebben, is eigenlijk al de genezingsfase.

Voorafgaand aan die fase waarin we niezen en hoesten of keelpijn hebben, is de conflictfase.

Dit conflict kan een gebeurtenis in ons leven zijn. Soms is het een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verliezen van onze baan, het verbreken van een relatie of het overlijden van ons huisdier. Soms een gebeurtenis zoals een ruzie met onze partner of gestrest zijn over een situatie op het werk. Tijdens dit conflict bevinden we ons dus eigenlijk in de vecht- of vluchtmodus.

Dit jaar (2020/ 2021 speelt er nog iets heel anders.
Het dagelijkse bombardement met corona cijfers van aangetroffen “besmettingen” en voor een deel van de mensen, zeer angstaanjagende maatregelen die we dag in dag uit over ons uitgestort krijgen.  Angst is heel slecht voor onze gezondheid en immuunsysteem.

Buiten dat het voorjaar en het winter seizoen altijd al meer verkoudheden en griepjes met zich mee brengen, komt dit er dan nog eens extra boven op. Dus als je alle boven genoemde emotionele oorzaken van een gewone verkoudheid leest, en dit jaar deze ongewone situatie erbij ook nog eens boven op legt je en met de kennis die je daar nu van hebt , is het dus goed te verklaren waarom mensen verkouden/ ziek kunnen worden.

Nadat het conflict is opgelost, gaat ons lichaam in herstelmodus. Het lichaam moet genezen en de symptomen .
Als het conflict niet wordt opgelost, zullen we ons in fase twee bevinden met verkoudheidsverschijnselen, dus ons lichaam zo uitgeput raakt van het conflict, dat het lichaam ons dwingt te rusten. Als het oorspronkelijke conflict echter niet wordt opgelost, herhaalt de cyclus zich weer en worden we vrij snel alweer ziek. 

Herhalende cycli van dit type ziek zijn, kunnen zich gaan uiten in veel ernstigere klachten.

Een andere mentale factor bij verkoudheid is ons geloofssysteem met betrekking tot ziekten. Overtuigingen als "Ik word altijd verkouden in deze tijd" of "Ik word elke winter wel twee of drie keer verkouden" hebben net zoveel invloed op ons als een positieve overtuiging als "Mijn immuunsysteem is sterk. Ik word eigenlijk zelden of nooit ziek ”.
Dit laatste kan ik bevestigen.
Buiten goed op mijn gezondheid te letten is mijn instelling ook. “Ik word eigenlijk zelden of nooit ziek”!

Ziekten zullen nooit volledig verdwijnen dus het maakt dus niet uit hoeveel wetenschappelijk onderzoek we ook doen en geld we investeren in het vinden van genezingen voor ziektes en kwalen. Het is gewoon een feit!
Ons lichaam communiceert met ons en als we daar aan voorbij gaan, omdat dat we emotioneel niet goed in balans zijn, worden we ziek!.

Om gezonder te zijn en blijven, moeten we dus beter leren luisteren naar onze geest die door ons lichaam spreekt en ook op de berichten reageren. Er is een verbazingwekkende intelligentie in dit lichaam-geest-systeem dat tot doel heeft ons emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel gezond te houden.

Het zelfherstellend vermogen van ons lichaam is echt vele malen groter dan ons vaak, of altijd, is verteld en geleerd!
Uiteraard kun je soms wel eens wat extra ondersteuning gebruiken, daar is echt niks mis mee, maar probeer ook dat op een zo natuurlijke manier te doen. Nog een laatste ben heel belangrijke factor is tijd...
En dat is iets wat wij ons zelf, in deze huidige maatschappij, niet meer of veel te weinig gunnen!

 

Heb je moeite met ontspannen of loop je je zelf vaak voorbij, zou een of meerdere Reconnective healing therapie sessies je een ondersteunende hand kunnen bieden.

 

Bron:

https://greendoorrelaxation.net/2015/02/19/a-cold-your-body-speaks-your-mind/

https://www.groepspraktijkdevries.nl/blog/wat-is-het-verschil-tussen-een-virus-en-een-bacterie/

https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/wat-is-het-verschil-tussen-een-bacterie-

en-een-virus/

https://www.micropia.nl/nl/ontdek/onzichtbare-wereld/in-en-op-jezelf/#

https://www.microbiologie.info/Verschil%20tussen%20bacterie%20en%20virus.html

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/griepvirus-verrassend-voorspelbaar/

https://www.spiritualityandpractice.com/blogs/posts/body-spirituality/103/my-cold-my-spiritual-teacher

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.