Pijnlijke psoas (heupbuiger) spieren!
Zijn de psoas spieren dan “te kort”, onvoldoende getraind of komt het door opgeslagen emoties?
Dit blog sluit aan op mijn vorige blog (https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog/722781_bekkeninstabiliteit-bekkenbodem-disfunctie)
Een onbalans in deze spiergroep kan namelijk ook lage rugpijn kan veroorzaken..
De psoas spieren zijn een hele belangrijke spiergroep die de borstwervels en de lendenwervels met onder andere de spieren van het boven dijbeen verbindt, net onder het heupgewricht.
Een goed werkende psoas voorkomt lage rugklachten, bekken- en nierproblemen en platvoeten.
Het is de spiergroep die onder andere het S-I-gewricht bij het heiligbeen in evenwicht houdt. Bovendien is de psoas via reflexen met het middenrif verbonden, en beïnvloedt zo indirect de ademhaling. Verder heeft deze spiergroep een stabiliserende functie van de buikspieren. Over deze psoas spieren bestaat toch regelmatig de nodige verwarring.
Eigenlijk bestaat de iliopsoas uit 3 bundels (iliacus-spier, psoas major en psoas minor) met verschillende aanhechtingspunten in de buikholte en één enkel eind aanhechting op het bovenste deel van dijbeen. Door samentrekking wordt het dijbeen naar de romp gebracht – of omgekeerd. De psoas spieren kunnen ook een stabiliserende invloed hebben op de wervelkolom.
Psoas en diafragma ontmoeten elkaar bij de solar plexus. Energetisch wordt de solar plexus gezien als het centrum voor persoonlijke kracht en voor het controleren van onze gevoelens.
De nieren liggen tegen de psoas aan. Blaas, ingewanden en reproductieorganen liggen voor de psoas. Door de vitale en dynamische interactie tussen psoas en diafragma, organen, bloed en zenuwen levert de psoas-spier een belangrijke bijdrage aan eenheid in ons lichaam.
Deze psoas spiergroep bevind zich in het gebied van je 3e Chakra
Het 3e chakra word ook wel de zonnevlecht genoemd, het is het centrum van innerlijke kracht en transformatie.
De psoas en het ademhaling- diafragma zijn beide verbonden aan de T12 ruggenwervel en komen samen bij de zonnevlecht of plexus solaris. Lichamelijk gezien zou dit power punt namelijk de spijsvertering besturen, ofwel je persoonlijke voorraad brandstof. Op emotioneel gebied staat de zonnevlecht voor realistische zelfwaardering en mentaal associëren mensen haar met grenzen, drive en doelgerichtheid.
Als je het spiritueel bekijkt, zou de solar plexus zelfs richting geven aan je levensbestemming. Manifesteren is dus hét werkwoord bij dit derde chakra!
Als je pijn hebt bij je zonnevlecht, is zeer waarschijnlijk de plexus solaris ook niet in balans. Mind, body en spirit mogen we niet los van elkaar zien! Mensen met overmatige 3e chakra-energie reageren heftig op levensomstandigheden, ze hebben vaak ook emotionele uitbarstingen. Mensen met een geblokkeerd 3e chakra zijn vaak passief en inactief, waardoor het leven doorgaat terwijl ze niets doen.
In onze huidige maatschappij concentreren we ons heel sterk op de buitenkant, op buikspieren. We hebben vaak, letterlijk en figuurlijk, het contact verloren met de diepere lagen van onze structuur.
De focus op een strak buikje weerspiegelt onze oppervlakkigheid. Oefeningen als sit-ups en push-ups verzwakken de psoas spier. Hij kan hierdoor korter en gespannen worden. Maar zorgen ook voor extra spanningen in de rug, diafragma en ingewanden. Deze stress doet de efficiency verder afnemen en maakt het steeds minder waarschijnlijk dat we nog in contact kunnen komen met de diepere, meer stille aspecten van ons zijn. Natuurlijke harmonie, ritme en de structuur gaan verloren.
Regelmatig denken mensen dat ze verkorte heupflexoren/ heupbuiger spieren hebben. Ze hebben misschien een YouTube-video bekeken over hoe strakke heupflexoren problemen kunnen veroorzaken of hun lokale ‘deskundige’ heeft herhaaldelijk meegedeeld dat stramme heupflexoren de bron zijn van al hun problemen. Er zijn uiteraard ook genoeg mensen die effectief last hebben van strakke heupflexoren, maar... er zijn ook veel mensen die denken dat ze strakke heupflexoren hebben wanneer ze eigenlijk zwakke heupflexoren hebben die zich manifesteren als een spier met verhoogde tonus.
Een klacht staat zelden op zichzelf, er is meestal meer aan de hand! Als je mijn blogs regelmatig volgt weet je inmiddels dat eigenlijk al onze klachten door opgeslagen emoties ontstaan...
Breng je veel tijd door achter een computer, zittend productiewerk of in een auto?
Als dat zo is, kunnen je heupen op slot gaan zitten waardoor je moeilijker kan bewegen, laat staan soepel of dansend door het leven bewegen. Erger nog, het kan je veel stress en angst veroorzaken.
De psoas staat ook wel bekend als ”de spier van de Ziel”
Door in een staat van angst te zijn, kunnen we gemakkelijk gemanipuleerd worden.
Adverteerders en politici hebben heel goed geleerd om te profiteren van dit biologische aspect van de mens, ook bekend als het reptielenbrein en verwijst naar het oudste deel van de hersenen, de hersenstam.
Deze is verantwoordelijk voor primitieve overlevingsinstincten zoals agressie en angst (vlucht of gevecht).
Helaas, onze snelle levensstijl (mentaal), in combinatie met onze relatief stagnerende fysieke activiteit (autorijden, werken achter de computer, enz.) zorgt ervoor dat ons lichaam niet effectief is bij het vrijgeven van opgebouwde stress die zich manifesteert in onze gedachten als paniek of angst.
Een emotie wordt dus vaak opgeslagen in een van de grootste spieren in ons lichaam, de psoas!
Wanneer we niet reageren, stromen deze stresshormonen niet door en worden ze opgeslagen in het lichaam.
Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals slapeloosheid, verlaagd immuunsysteem, angst, eetstoornissen, depressie en leven in een constante staat van angst of alertheid. Omdat de psoas zo nauw betrokken is bij fundamentele fysiek en emotionele reacties, signaleert een chronisch aangescherpte psoas voortdurend of je lichaam in gevaar is, uiteindelijk put je de bijnieren en ook je immuunsysteem uit...
Wat zijn de symptomen van een gespannen psoas-spier?
Heel misschien heb je wel eens van het "iliopsoas syndroom" gehoord. Dat is een simpele manier om te verwijzen naar de symptomen die vaak het gevolg zijn van een chronische strakheid in de psoas:
* Spanning en pijn in de onderrug, heupen, billen, bekken, of lies
* Spasmen in de onderrug
* Knappend heup syndroom (een knappend of ploppend gevoel dat zich aan de zijkant, voorkant of
achterkant van je heup voordoet als jij je been met kracht optilt, neerzet of zwaait. )
* Uitstralende pijn langs het been
* Ischias
* Lumbale discus problemen
* Hinken
* Functionele beenlengte discrepantie
* Idiopathische scoliose (een zijwaartse verkromming van de wervelkolom)
* Hyperlordose
* Instabiliteit in de kern van het lichaam
* Beperkte flexibiliteit in de onderrug
Kun je gespannen Psoas-spieren losmaken met rekoefeningen?
De fysiotherapeut, chiropractor of yogaleraar heeft je misschien verteld dat je gespannen psoasfllexoren hebt, en ze hebben je misschien rekoefeningen geleerd om deze spier losser te maken.
Hoewel ze in principe wel gelijk hebben, is een gespannen psoas toch best wel een veel voorkomend probleem. In dit geval heeft statisch rekken weinig tot geen blijvend effect op het spanningsniveau in de psoas-spier. Zeker niet als het een emotie is die dit heeft veroorzaakt, die zal dan echt eerst opgelost mogen worden.
Algemeen wordt dus aangenomen dat je een gespannen psoas-spier kunt “losmaken” door te rekken, maar statisch rekken doet eigenlijk heel weinig om onvrijwillige spiersamentrekkingen los te maken.
Het rustniveau van spanning in onze spieren wordt bepaald door ons zenuwstelsel. Na verloop van tijd, dit als gevolg van herhaalde bewegingen en stress, leert ons zenuwstelsel om bepaalde spieren strak te houden. Hoewel statisch stretchen de spieren tijdelijk “verlengt” door de activiteit van onze stretchreflex te verminderen, is het effect van korte duur. Onze spieren worden doorgaans binnen een paar uur weer strakker als onze stretchreflex weer normaal gaat functioneren.
Helaas begrijpen vele het spierstelsel, buiten de neurologische paden van spierbeweging, nog onvoldoende. We denken er eigenlijk zelden tot nooit aan dat ons lichaam en spieren opslagplaatsen zijn voor ons emotioneel geheugen.
We beseffen ons nog niet half hoeveel vitale informatie we kunnen ophalen door communicatie met ons spierstelsel, dit d.m.v. een simpele aanraking.
Spieren bezitten wijsheid en intelligentie die verder gaat dan alleen het bewaren van het geheugen voor specifieke bewegingen.
We hoeven niet , keer op keer, te bewijzen dat spieren geheugen hebben, want dat is iets wat we allemaal zijn gaan begrijpen door het bestuderen van anatomie (studie van de structuren van het lichaam), fysiologie (anatomie in beweging) en kinesiologie (studie van lichaamsbewegingen door een combinatie van neurowetenschap, psychologie, anatomie, en fysiologie).
Tot nu toe is dit blijkbaar echt de enige grote studie die is gedaan met betrekking tot spiergeheugen.
Het feit dat de psoas een emotionele spier is, impliceert dat wanneer deze spier manueel wordt behandeld, er waarschijnlijk een emotionele reactie zal optreden. Dit soort reacties zijn onder andere huilen, hoesten, een kietel reactie, of een afkeer van aanraking in dat gebied…. Daarom moeten we echt voorzichtig en heel eerbiedig te werk gaan met dit gebied.
Zoals je nu misschien zult begrijpen neemt de psoas een hele belangrijk plaats in in ons lichaam, en is niet zomaar een spier waar je even een simpele anatomische uitleg over geeft.
Met betrekking tot emoties is dit een zeer belangrijke functie van deze spier die vaak niet besproken of erkent wordt!
Als iemand een trauma heeft meegemaakt, bijvoorbeeld doordat iemand zonder toestemming zijn handen op hem/ haar legde, dan is dit het spiergeheugengebied dat zich vastklampt aan het leven.
Dit is ook de reden waarom de ziekten die de seksuele voortplantingsorganen omvatten waarschijnlijk (maar niet altijd) gepaard zullen gaan met een trauma dat zich in het leven van de persoon heeft voorgedaan in of rond dat specifieke gebied.
Elk trauma dat zich in iemands leven voordoet, zit opgesloten in het celgeheugen, het mentaal/cognitiefgeheugen en het spiergeheugen.
Te veel mensen hebben verhalen over een situatie dat iemand macht probeerde uit te oefenen over hun lichaam en er schuldeloos mee wegkwamen. Er zijn hier helaas steeds meer verhalen over te horen, en tegenwoordig hebben zowel mannen als vrouwen deze ervaring wel eens meegemaakt. Dit is dus echt niet OK!
Pijn, angst, schaamte en schuld, samen met de wens dat we het luider, effectiever, eerder, beter hadden willen aanpakken...
al deze emoties zijn allemaal opgeslagen in onze spieren (vooral de psoas spier) net zoveel als het in onze (mentale) herinneringen leeft.
En als iets te traumatisch is geweest en de geest ervoor kiest om het op te bergen in een kluis die nooit meer geopend mag worden, is het alleen mogelijk om door middel van een samenwerking van het fysieke lichaam en het energie lichaam, dat we weer in die kluis kunnen komen om dit te verwerken en los te laten.
Connectiviteit
Het middenrif controleert de ademhaling, en is een reactief emotioneel centrum. De psoas is verbonden met het diafragma via fascia en het mediale arcuate ligament. Bij elke ademhaling werken de psoas en het diafragma samen om de anterieure stabiliteit van de wervelkolom te verzorgen. Het middenrif, en dus ook de psoas, reageren op angst en stress met vernauwing.
In de "vecht of vlucht" modus is de ademhaling kort en scherp, en zo ook de psoas spier.
Wanneer jij je dus angstig voelt, welke gewaarwordingen voel je dan in je lichaam?
Misschien merk je een brok in je keel, een rilling langs je ruggengraat, of een gespannen kaak.
Maar er is nog een veel voorkomende reactie die je misschien niet (bewust) opmerkt: een verkramping in het gebied van je heupuiteinden.
Als je je bedreigd voelt, wordt dit geactiveerd, zodat je klaar bent om in actie te komen.
Naast de diafragmatische verbinding, verbindt de psoas ons ook met de primitieve hersenen, of de hersenstam en het ruggenmerg met zijn oorsprong in de wervelkolom. Het is nu waarschijnlijk makkelijker te begrijpen hoe het komt dat de psoas zo'n emotionele krachtpatser is met verbindingen naar zowel de ademhaling als de diepste lagen van de hersenen.
De psoas is een boodschapper van onze ziel of kern... De psoas, die het centrale zenuwstelsel en de darmhersenen samenvoegt, belichaamt letterlijk onze diepste overlevingsdrang, en meer diepgaand, ons elementaire verlangen om te bloeien....
Ik hoop dat dit blog meer inzicht heeft kunnen geven waarom je last van je heupfexoren zou kunnen hebben. Spanningen in onze buitenwereld, geven altijd een reactie op onze innerlijke wereld.
Als we ons daar veel meer bewust van zouden zijn, kunnen we veel ellende voorkomen of zelf verhelpen, i.p.v. naar pijnstillers te grijpen. Dit verlost het ongemak uiteraard voor korte tijd, maar lost het dieperliggende probleem helaas niet op.
Mocht je vast lopen in opgeslagen en onverwerkte emoties, kan energie heling je hierbij heel goed ondersteunen. De heling sessies zijn geen qick fix, maar een helpende hand je te ondersteunen en te zorgen dat je het vrij snel gewoon weer helemaal zelf kan. Dus geen wekelijkse of maandelijkse herhaling sessies. In de meeste gevallen zijn maximaal 3 sessies voldoende!
Voor meer informatie, lees ook eens de beknopte uitleg over Reconnective Healing.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/beknopte-uitleg-reconnective-healing-therapie
Of lees eens de ervaringen van mensen die al een, of meerdere, sessies hebben gehad.
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/ervaringen
Wil je graag het gratis E-boekje ontvangen, met 50 klachten en een korte uitleg van de bijbehorende emotie, ga naar onderstaande link en stuur me even een mail. Dan stuur ik het binnen 24 uur naar je toe!
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/gratis-e-boekje
Bron:
https://www.maxtack.nl/de-psoas-een-essentiele-spier/
https://spiru.nl/zonnevlecht-betekenis-word-een-warrior-met-je-derde-chakra/
https://anand.nl/zonnevlecht-chakra/
https://leonvanrijswijk.nl/ontgrendel-de-spier-van-de-ziel/
https://somaticmovementcenter.com/psoas-muscle-release-tight-psoas-muscle/
https://www.pilatesnosara.com/post/2017/02/07/the-emotional-core-aka-the-psoas
https://www.yogajournal.com/teach/anatomy-yoga-practice/psoas-anatomy/
https://encorecoaching.be/jouw-heupbuigers-zijn-niet-verkort/