In mijn vorige blog, over slapeloosheid, had ik al aangegeven dat ik veel informatie had gevonden, daarom dus het besluit om dit blog maar in twee delen te splitsen.
Voor ik verder ga met deel twee wil ik iedereen echt een heel mooi 2022 wensen!
Volgens de wet van de aantrekkingskracht, ontvang je waar je veel aandacht aan besteed. Gelukkig ben ik altijd positief ingesteld en ga er dus van uit dat dit jaar een mooier en beter jaar zal gaan worden dan het jaar dat we nu achter ons hebben gelaten.
Mijn wens voor iedereen is: een jaar vol nieuwe kansen en een hele goede gezondheid!
Circadiaans ritme
In deel een heb ik al diverse oorzaken beschreven waarom je last kan hebben van slapeloosheid
Elk mens heeft ook een biologische klok. Je kunt dit zien als een interne klok die aangeeft wanneer het tijd is om actief te worden en wanneer het tijd is om in ‘ruststand’ te gaan.
Het belangrijkste ritme van de biologische klok noem ze het circadiaanse ritme. Dit is een ritme dat ongeveer 24 uur duurt.
Het heeft invloed op wanneer je slaperig wordt (het slaap-waakritme), je lichaamstemperatuur, je hartritme en je hormoonafgifte.
Licht en donker hebben een grote invloed op het circadiaanse ritme. Voldoende licht zorgt bijvoorbeeld voor voldoende energie overdag en voor een betere slaap ‘s nachts.
De circadiaanse klok (biologische klok) ) wordt beheerst door een gedeelte in de hersenen: de Suprachiasmaticus Nucleus , afgekort de SCN. De SCN is een groep cellen in de hypothalamus. De hypothalamus is een belangrijk gebied in de hersenen dat invloed heeft op de hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en hormonen.
De groep SCN cellen reageren op licht en donker. Wanneer het in de ochtend licht wordt, komt het licht via je oog bij de SCN terecht en deze geven je lichaam het signaal dat het tijd is om op te staan. Zo zendt de SCN signalen naar je lichaam om je lichaamstemperatuur weer wat te verhogen (deze is in de nacht wat lager) en om cortisol aan te maken. Melatonine, ook wel het “slaaphormoon” genoemd, wordt dan weer afgebroken. Wanneer er minder licht door je ogen naar de SCN gestuurd wordt in de avond, wordt melatonine juist weer aangemaakt en wordt je slaperiger.
Slapeloosheid is het chronische onvermogen om in slaap te vallen of voldoende lang in slaap te blijven.
Er zijn drie soorten slapeloosheid;
* geconditioneerde slapeloosheid,
* slapeloosheid geassocieerd met klinische stoornissen
* circadiane slapeloosheid
Geconditioneerde slapeloosheid is psychofysiologisch en komt voort uit een episode van acute situationele slapeloosheid veroorzaakt door pijn, ziekte, medicatie, stress, reizen of sterfgevallen.
Iemand met geconditioneerde slapeloosheid associeerde het bed met niet slapen en wordt 's nachts hyper opgewonden op een moment dat hij/zij zich normaal ontspannen en slaperig zou voelen.
Slapeloosheid geassocieerd met klinische stoornissen komt zeer vaak voor bij psychiatrische stoornissen, met name stemmings- en angststoornissen. Medische aandoeningen en behandelingen die het meest geassocieerd worden met slapeloosheid omvatten astma, chronische obstructieve longziekte, congestieve hartziekte, gastro-oesofageale reflux, reumatologische of andere pijngerelateerde aandoeningen, hyperthyreoïdie, nierziekte en neurodegeneratieve aandoeningen.
Slaapstoornissen in het circadiaans ritme zijn het gevolg van een mismatch tussen het endogene slaap- en alertheidsritme en de gewenste (of vereiste) slaap- en waaktijd.
De pijnappelklier en slaap!
De pijnappelklier in onze hersenen, is zo groot als een erwt, heeft de vorm van een dennenappel en bevindt zich in het midden van de schedel, tussen de oren en tussen de wenkbrauwen. Deze endocriene klier scheidt twee belangrijke hormonen (melatonine en serotonine) door het lichaam af via het autonome zenuwstelsel; het beïnvloedt onze stofwisseling, emoties en stemmingen van opgetogenheid of depressie. Serotonine en melatonine bepalen onze energieniveaus, mentale activiteit, slaappatronen, hallucinaties en dromen.
Enkele stoornissen van het autonome zenuwstelsel
* ademhalingsproblemen
* slechte circulatie
* hartkloppingen
* symptomen van de blaas
* darmklachten
* duizeligheid
* misselijkheid
* draaiduizeligheid (evenwichtsproblemen)
* lage bloeddruk
* hoge hartslag
De pijnappelklier is een biologische klok en is zeer gevoelig voor de fasen van de maan en zelfs voor zonnevlekkenactiviteit.
Het lichaam werkt op een 24-uursklok die wordt gereguleerd door de zon die de afgifte van en naarmate de duisternis de afgifte van melatonine nadert, regelt om ons kalm en slaperig te maken. Het vrijkomen van melatonine is essentieel om ons immuunsysteem sterk te houden; vandaar het genezingsproces door slaap, terwijl o.a. een gebrek aan melatonine het immuunsysteem verzwakt en tot tekorten leidt.
Als we voor een langere tijd geen licht hebben, kan dit ertoe leiden dat ons bioritme verandert in een cyclus van 25 uur en samenvalt met de cycli van de maan in plaats van de zon. Wanneer iemand wordt blootgesteld aan een permanent lichte omgeving, zal hun serotoninesecretie intensiveren tot het punt waarop ze hyperactief, overdreven gestrest en emotioneel overspannen kunnen worden. De pijnappelklier scheidt van nature serotonine af wanneer we eten en als we moe of depressief zijn.
Hyperactiviteit en depressie kunnen ook andere endocriene klieren en het hele immuunsysteem aantasten. Andere afgifte van serotonine die onze slaap kan beïnvloeden, is de samentrekking van de darmspieren, overmatige opwinding - vlinders in de maag, of de 'gut'-reactie die we vaak voelen als we bang of overweldigd zijn.
In perioden van daglicht verhoogt de afgifte van serotonine en cortisol door de pijnappelklier ons energieniveau, intensiveert emoties en wekt het een gevoel van vitaliteit op. (We produceren in de zomer meer cortisol dan in de wintermaanden).
Tijdens de herfst- en winterperiodes is de kans groter dat we ons ziek, depressief of gemakkelijk verkouden of grieperig voelen door een gebrek aan zonlicht. Mensen die in donkere landen ver van de evenaar wonen, zijn vatbaarder voor depressieve ziekten en zelfmoord. Tussen 6 en 10 % van de Noord-Amerikaanse bevolking lijdt aan Season Affective Disorder (SAD).
De meeste SAD-patiënten zullen reageren op lichtbehandeling, maar een persoon die wordt blootgesteld aan extreem lange perioden van lichtheid of duisternis, kan gedesoriënteerd en manisch worden.
Wanneer seizoensgebonden affectieve stoornis (S.A.D.) vaak optreedt, heeft de ziel aanpassing nodig omdat het lichaam niet genoeg licht (energie) opslaat. Voedsel staat voor opgesloten zonlicht en voedt het lichaam terwijl zuurstof wordt afgegeven.
Het verwijderen van zowel emotionele als fysieke gifstoffen, het versterken van cellen met essentiële vetzuren en het verkrijgen van de juiste voedingsstoffen kan dit probleem oplossen. Licht ondersteunt visie, en zonder visie ondersteunt het oude gewoonten plus afgesloten overtuigingen. Positieve bevestigingen zijn een geweldige manier om gewoonten en overtuigingen te verdrijven.
De hersenen zijn verantwoordelijk voor de endocriene klieren en te veel licht of donker kan onze biologische ritmes, onze stemmingswisselingen, stressniveaus en voortplantingscycli beïnvloeden.
Tips!
Hieronder een aantal tips die jou misschien kunnen ondersteunen.
*Lichaam scannen. Sluit je ogen. Begin met je tenen en beweeg je lichaam omhoog en vraag jezelf af: "Waar ben ik gespannen?" Telkens wanneer je een gespannen gebied ontdekt, overdrijf het dan een beetje, zodat je je er nog meer bewust van kunt worden. Wees je bewust van de spieren in je lichaam die gespannen zijn. Zeg dan bijvoorbeeld tegen jezelf: "Ik span mijn nekspieren.. Ik doe mezelf pijn.. Ik creëer spanning in mijn lichaam." Merk op dat alle spierspanning echt zelf geproduceerd wordt. Wees je op dit moment bewust van elke levenssituatie die spanning in je lichaam kan veroorzaken en denk na over wat je zou kunnen doen om dat te veranderen.
*Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan om je slaap te verbeteren. Het opbouwen van een regelmatige slaaproutine wordt automatisch en een goede gewoonte om de innerlijke klok van je eigen lichaam in te prenten.
*Door de lichten (kunstlicht) eerder op de avond uit te doen, of te dimmen, kunnen de hersenen een zeer belangrijk slaaphormoon produceren, melatonine genaamd. Het dimmen van de lichten geeft het lichaam een signaal, dat de duisternis nadert en maakt ons slaperig en bereidt ons voor op de slaap; dit helpt ook om het adrenalinegehalte te verlagen. Zoals eerder vermeld, is het vrijkomen van melatonine essentieel om ons immuunsysteem gezond te houden, vandaar het genezingsproces door slaap, terwijl een gebrek aan melatonine het immuunsysteem verzwakt en tot tekorten leidt.
*Creëer een comfortabele, stille, overzichtelijke donkere kamer om te slapen. Alles in je energieveld beïnvloedt de kwaliteit van je slaap, dus weersta de verleiding om rommel onder je bed te verstoppen. Ook oude energie rond vuile was! Dus bewaar nooit een wasmand in de slaapkamer en zorg ervoor dat u de lakens minstens één keer per week verschoont om uw energie vitaal en fris te houden.
*Als je een tv in je slaapkamer hebt, laat die dan uit. Tv kijken, in bed, kan een reden zijn dat je niet kunt slapen. Nog beter; haal de tv uit je slaapkamer!
*Het eten van een beetje eiwit als tussendoortje kan je helpen om de nacht door te slapen. Bananen kunnen jouw keuze zijn, omdat ze zetmeelrijk en rijk aan melatonine zijn.
*Een van de beste “slaappillen" van het eten is iets zoets of zetmeelrijk. Als inslapen of doorslapen een probleem is, probeer dan een half uur voordat je naar bed gaat een eetlepel zoete (pure honing) te eten. (Jean Carper) Food Your Miracle Medicine)
*Je zou ook een handje pistache nootjes voor het slapen gaan kunnen proberen. Dit bevat vitamine B6 en ondersteunt de aanmaak van melatonine.
*Vermijd het drinken van alcohol, cafeïne of het eten van pittig of vettig voedsel voordat u gaat slapen. Dit alles maakt ons gespannen en bijnieren opgewonden, wat ons normale slaappatroon verstoort.
*Forceer jezelf niet om te slapen. In slaap vallen is een natuurlijk proces en het forceren van slaap frustreert je alleen maar verder en zorgt ervoor dat er meer adrenaline in je lichaam wordt gepompt.
*Je moet een rustige slaapplaats hebben. Als je in een lawaaierige omgeving woont, zoals in de binnenstad, wil je misschien investeren in een set oordopjes. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en sluiten het geluid effectief uit. Je slaapt ook dieper en rustiger als je hersenen achtergrondgeluiden niet hoeven te blokkeren.
*Beweeg regelmatig, maar niet voordat u naar bed gaat. Lichaamsbeweging helpt om een teveel aan adrenaline vrij te maken, spierspanning te verminderen, de longen te ventileren en het lichaam te vertragen dat ons helpt om te slapen.
*Creëer een ontspannend bedtijdritueel. Maak je slaapkamer slaapvriendelijk. Houd het geluid laag. Houd je kamer koel. Zorg ervoor dat uw bed comfortabel is. Creëer ontspannende bedtijd rituelen zoals een boek lezen, een warm bad nemen, naar zachte muziek luisteren of eenvoudige voorbereidingen treffen voor de volgende dag.
Gebruik eventueel ontspanningstechnieken zoals diep ademhalen, progressieve spierontspanning of het visualiseren van een vredige, rustgevende plek. Oefen mind-control ontspanning door te luisteren naar een rustgevende cd die op de achtergrond wordt afgespeeld om u te helpen ontspannen.
*Vind manieren om weer in slaap te vallen. Blijf uit je hoofd. Focus op de gevoelens en sensaties in je lichaam. Maak van ontspanning je doel, niet slapen. Doe rustige, niet-stimulerende activiteiten zoals het lezen van een boek, maar houd de lichten gedimd. Maak je geen zorgen en begin niet te brainstormen over morgen. Als er iets in je opkomt, houd dan een klein notitieboekje naast je bed en maak er een korte aantekening van om het uit je hoofd te zetten,
Geneeskrachtige kruiden met kalmerende eigenschappen die het beste helpen bij slapeloosheid.
In een van mijn vorige blogs heb ik een keer ik aangegeven dat ik me ben gaan verdiepen in de geneeskrachtige werking van kruiden.
Alles wat uit de natuur komt is eigen lijk altijd beter voor ons lichaam dan chemische middelen. Onze voorouders leefden veel meer in en met de natuur, en de natuur heeft ons eigenlijk alles te bieden wat we nodig hebben, ook op het gebied van onze gezondheid.
Hieronder een overzicht van diverse kruiden die een goede nachtrust kunnen ondersteunen.
Valeriaan
Valeriaanwortel is een mild sedativum en wordt al eeuwenlang gebruikt. Voordat begin twintigste eeuw de barbituraten (geneesmiddelen die je hersenen rust geven) werden uitgevonden, was valeriaan het meest gebruikte kalmeringsmiddel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het door troepen aan het front gebruikt om shellshock (zenuwstoring door extreme stress die de strijd met zich meebrengt) te voorkomen, en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het door burgers gebruikt die ten gevolge van de bombardementen aan angst en stress leden. Valeriaanwortel wordt meestal gebruikt om slaapstoornissen te behandelen die voortkomen uit angst en nervositeit.
Hop
Hop wordt meestal in combinatie met andere kruiden gebruikt (zoals valeriaanwortel en passiebloem), om de zenuwen tot rust te brengen en de slaap te bevorderen. Men stopte vroeger vaak hop in kussens, in plaats van dons, om te zorgen dat men goed kon slapen.
Passiebloem
De passiebloem werd in 1596 in Peru ontdekt door een Spaanse arts, Monardes genaamd. Het kruid werd erg populair in Europa, waar men er thee van zette. Passiebloem wordt overal ter wereld vanwege zijn milde rustgevende eigenschappen gebruikt; spanning en angst worden er minder door. In Europa en Rusland wordt passiebloem gebruikt in combinatie met valeriaanwortel.
Kamille
Kamille wordt van alle kruiden het meest gebruikt om de slaap te bevorderen. Zowel kamillethee als kamillepreparaten worden vanwege hun kalmerende werking op het centrale zenuwstelsel gebruikt. Als je van het geneeskrachtige deel van de plant een extract maakt en dat in een tinctuur (alcoholoplossing) doet krijgt u een heel krachtig sedativum. Aangezien kamille ook windverdrijvend werkt, kan het goed zijn voor mensen die niet kunnen slapen vanwege indigestie of pijnlijke winderigheid.
Lavendel
Een onderzoek van de University of Leicester in Engeland, gepubliceerd in het Engelse medische tijdschrift Lancet meldde dat vier oudere mensen die aan slapeloosheid leden door de zoete geur van lavendelolie sneller in slaap vielen en langer doorsliepen. Drie van hen stopten met het slikken van slaapmiddelen dankzij lavendel. De onderzoekers stellen dat de bulbus olfactorius (het zenuwcentrum van de neus) vlak bij het reticulair activeringssysteem van de hersenen ligt, dat de slaap/waak cyclus regelt. Hij vermoedt dat de natuurlijke chemicaliën in de lavendelolie door de neus naar de hersenen stromen, en daar het slaapcentrum enigszins veranderen.
Soms komt het voor dat je wat hulp/ steun van buitenaf kunt gebruiken, probeer het zo veel mogelijk op een natuurlijke of holistische manier op te lossen. Helaas wordt er binnen onze huidige gezondheidszorg, waarbij lichaam en geest gescheiden zijn, voor een lichamelijke klacht gezocht naar een lichamelijke oorzaak.
Dat je van een (soms onbegrepen) lichamelijke klacht kan herstellen door jezelf mentaal-emotioneel te onderzoeken past niet in dit plaatje. En toch is dit wat nodig is, want lichaam en geest zijn niet gescheiden..
Reconnectieve healing werkt op het energetische niveau van het lichaam.
Een energie onbalans kan via , een of meerdere sessies, weer terug in balans worden gebracht. Met als resultaat dat klachten zullen verdwijnen, Reconnective healing werkt dus ook op een holistische manier aan fysieke en/of mentale klachten.
Lichaam en geest zijn een!
Bron:
https://www.hersenstichting.nl/slaap-cijfers/
https://dietistenhuis.nl/elementor-1512/
https://ravenstarshealingroom.wordpress.com/2015/04/26/the-metaphysical-cause-of-insomnia/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/78207-kruiden-om-beter-te-slapen.html
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/uitgebeide-uitleg-reconnective-healing