Boosheid!
Het is vandaag 24 april 2020 en we zijn als wereld bevolking omringt door onzekerheid en angst i.v.m. het COVID-19 (corona virus), maar er is ook veel boosheid. Boosheid omdat we niet weten wat ons allemaal nog te wachten staat, maar ook wel boosheid naar onze medemens. Dit om uiteenlopende redenen waar ik in deze blog niet verder op in ga.
Waar ik wel op in wil gaan is wat boosheid met ons lichaam kan doen!
Boosheid is slecht voor onze gezondheid !
Een studie aan de Stanford University Medical School heeft aangetoond dat een bittere herinnering aan boosheid die in je opkomt, 7% of meer van de efficiëntie van het pompen van je hart kan verminderen!
Dit is een gevaarlijke daling van de bloedstroom in het hart die 'myocardisch ischema' wordt genoemd.
Ook al was een patiënt van deze studie maar half zo boos, terwijl ze zich een bittere herinnering herinnerden. Boosheid of woede doet het hart meer pijn dan angst of fysieke stress!
Hoeveel zal de bloedstroom in het hart verminderen?
Elke episode van woede benadrukt het hart, waardoor de hartslag en bloeddruk toenemen.
Het hart kan maar zoveel verdragen en bij regelmatige herhaling van ongezond gedrag, kan het redelijk wat schade aanrichten.
Een studie aan de Yale School of Medicine meldde zelfs dat van de 929 mannen (die 10 jaar na hun 1e hartaanval hadden overleefd, maar wel erg gemakkelijk boos werden) drie keer meer kans hadden om alsnog te overlijden aan een hartstilstand!!
“Iedereen kan boos worden - dat is gemakkelijk, maar boos zijn op de juiste persoon en in de juiste mate en op het juiste moment en voor het juiste doel en op de juiste manier - dat is niet in ieders macht en is niet gemakkelijk . ' - Aristoteles
Wat doet boosheid met ons en vooral ons lichaam?
Laten we eens kijken wat er in het lichaam gebeurt als we boosheid ervaren...
We worden allemaal wel eens boos, dit door verschillende oorzaken en er zijn ook verschillende tolerantieniveaus voor frustratie, maar de fysiologische reacties zijn voor ons allemaal hetzelfde!
Onze bloeddruk stijgt, de hartslag versnelt en de niveaus van adrenaline en noradrenaline stijgen, wat dus een staat van opwinding veroorzaakt.
Dit allemaal als voorbereiding op een reactie, op wat ons dan ook boos maakte, zodat we snel beslissingen kunnen nemen over hoe te handelen in deze onaangename situatie. In die zin is boosheid een adaptieve reactie op bedreigingen en inspireert het agressieve gedrag om ons te helpen vechten of vluchten en de controle over de situatie te herstellen.
Hoewel dit klinkt als een slim mechanisme, kan het leiden tot irrationele beslissingen, die onze onmiddellijke frustratie zouden kunnen oplossen, maar slechte toekomstige implicaties hebben.
Dit betekent niet dat men frustratie in het heetst van de strijd moet onderdrukken...
Boosheid altijd maar onderdrukken leidt tot vergroting en intensivering van de stress in het lichaam, dit verhoogt de bloeddruk. Het uiten van onze frustratie voedt echter alleen de vlam en maakt het gedrag van boosheid een volgende keer gemakkelijker. Als we ons bewust kunnen worden van onze boosheid, wanneer deze zich voordoet, dan kunnen we die reguleren.
Hoe meer we ons bewust zijn van onze gewoonten, hoe beter we boosheid, woede en haat kunnen omzetten in liefde en empathie.
De emotie van boosheid is absoluut geen vreselijke emotie, soms kan het zelfs gerechtvaardigd zijn om ons in een positieve richting te inspireren. Als we om de juiste reden zo boos zijn, dus dat deze boosheid onder controle is en niet gericht is op onze illusoire (denkbeeldige) gehechtheid, dan kan het geen kwaad om boosheid te gebruiken.
Als we kwaad gebeurd het volgende:
* onze spieren en gewrichten spannen zich aan
* de bloedsomloop vertraagt het natuurlijke evenwicht van het zenuwstelsel
* het hart en hormonale systeem wordt verstoord
* de bloeddruk, hartslag en testosteronspiegel stijgen
* de hersenactiviteit past zich aan (met name in de temporale en frontale kwabben)
* overmatige gal wordt geproduceerd, wat terechtkomt in delen van het lichaam waar het niet zou moeten zijn
Het is bewezen dat boosheid en irritatie de volgende klachten kunnen veroorzaken:
Aritmie
De fysieke en mentale stress die woede veroorzaakt, kan leiden tot een hartaanval of een andere aandoening die verband houdt met deze spier.
Leverschade
De galblaas kan ook beschadigen, omdat er door woede meer gal wordt uitgescheiden dan onder normale omstandigheden. Deze stof wordt uitgestoten via de blaas, wat weer lijdt tot ongewone spanning in tijden van woede.
Spierpijn
Als we boos zijn op onze baas, partner, kinderen of het lange pendelen, scheidt ons lichaam het hormoon adrenaline uit, dat ook wordt geproduceerd als we ons in een gevaarlijke situatie bevinden. Dit kan leiden tot spierpijn of spasmen, die gepaard gaan met hoofdpijn.
De schouders, nek en rug hebben hier het meest onder te lijden, omdat dit de lichaamsdelen zijn die het meest onder spanning staan.
Diarree
Boosheid kan leiden tot wat bekend staat als prikkelbaredarmsyndroom, dat op zijn beurt weer kan leiden tot colitis of diarree.
Stress, angst, spanning en woede kunnen allemaal leiden tot intestinale onevenwichtigheden.
Gastritis
Dit is een van de meest voorkomende consequenties van woede en de symptomen zijn zure reflux, pijn en een brandend gevoel in de maag. Maagzuur irriteert de slijmwand wanneer je meerdere woedeaanvallen hebt, dus als je vaak heel boos bent, kan het niet alleen gastritis veroorzaken, maar het kan ook leiden tot maagzweren.
Dermatitis
Jeuk en huiduitslag worden onder andere door woede veroorzaakt. Periodes van spanning, stress, nervositeit en angst kunnen dit ook veroorzaken. Als je een wond hebt, kan die infecteren of erger worden, omdat een prikkelbaar persoon ook meer dan normaal geïrriteerd zal raken door zo’n wond.
Maar wat maakt ons dan zo boos?
De grootste oorzaak van boosheid, in onze hedendaagse samenleving, zijn andere mensen.Wat logisch is omdat we voortdurend in contact staan met anderen.
Of we onze doelen bereiken of niet, we zijn dus regelmatig sterk afhankelijk van andere mensen die psychologische en fysieke onrust, interpersoonlijke eisen, en omgeving of onbekende/ niet-geïdentificeerde triggers kunnen en soms ook zullen veroorzaken.
Het lijkt erop dat eigenlijk van alles en nog wat om ons heen, gevoelens van boosheid en woede in ons kunnen losmaken.
Eeuwen geleden konden we het ons veroorloven boos en zelfs agressief te zijn tegenover deze bron (andere mensen), omdat ons leven er vaker wel dan niet van afhing. Boosheid en woede hielp ons als we werden aangevallen door roofdieren of als we met andere mensen om een prooi streden.
En hoewel boosheid en woede zich aanpast vanuit een evolutionair standpunt, is onze samenleving zo veranderd dat het eigenlijk niet langer gepast is om op zo’n heftige manier te reageren. We worden vaak niet boos omdat iemand wat heeft gedaan, of gelaten, we worden boos omdat er boosheid in ons wordt veroorzaakt door gebeurtenissen van buitenaf.
“Niemand maakt je boos. Je besluit boosheid als antwoord te gebruiken. “ - Brian Tracy
Wat kan ons in dit moderne tijdperk nou echt nog bedreigen?
Boosheid is een manier om ons met geweld te verdedigen of te beschermen tegen waargenomen bedreigingen.
Deze bedreiging kan zijn: onze familie, onze identiteit of onze gehechtheid.
Zolang we iets te verliezen hebben, kunnen we ons bedreigd voelen!
Wanneer onze opties laag zijn en onze grenzen worden overschreden, lijkt frustratie vaak de juiste manier om ons uit te drukken. Veel mensen denken vaak dat boosheid ontstaat door wat er met hen gebeurt. Maar waarom frustreert de ene “belediging” de een wel, maar de andere niet of nauwelijks?
Als we in onszelf kijken, ontdekken we dat onze woede een verdedigingsmechanisme is dat voortkomt uit onze eigen onopgeloste angsten en/of onvervulde behoeften wanneer deze knoppen worden ingedrukt. Het kan in onze kindertijd zijn begonnen als gevolg van een aangeleerd gedrag dat we hebben opgedaan uit ervaring of genetische aanleg van onze ouders. Dit betekent uiteraard niet dat er geen schokken zijn. Maar het betekent wel dat we vaak woede gebruiken in plaats van andere methoden om conflicten op te lossen.
De verantwoordelijkheid ligt dus bij ons!
Als we ervoor kiezen om te reageren met boosheid, woede en/of agressie, dan kunnen we er ook voor kiezen om vriendelijk te reageren. Zoals alle dingen is het een leerproces. Hoe meer we oefenen met op een andere manier reageren, hoe beter we ook zullen reageren.
We kunnen onze frustratie dus beter begrijpen en geleidelijk leren hoe we gunstiger en vreedzamer met de situaties kunnen omgaan.
Merk je dat je nog veel boosheid met je meedraagt, kan Reconnective healing jou helpen om meer rust in je hoofd te krijgen, waardoor je lichaam ook weer gaat ontspannen..
Bronnen:
https://gezonderleven.com/schadelijke-effecten-woede/)
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/anger-how-it-affects-people
https://2empowerthyself.com/spiritual-anger-when-its-okay-to-be-angry
Reactie plaatsen
Reacties