Dyslexie
De klinische definitie van dyslexie is een neurologische leerstoornis" die wordt gekenmerkt door "problemen met nauwkeurige en/of vloeiende woordherkenning en -decodering" als gevolg van "onvoldoende fonologische verwerking"
Met andere woorden: dyslexie is een andere manier om naar de wereld te kijken.
Dyslexie is een veel voorkomende leerstoornis bij kinderen. Dyslexie komt voor bij kinderen met een heel normaal gezichtsvermogen en intelligentie. Soms wordt dyslexie jarenlang niet gediagnosticeerd en pas op volwassen leeftijd herkend. In Nederland heeft ongeveer 4% van de mensen dyslexie. 1 op de 20 kinderen heeft dus dyslexie.
Dat betekent dat er in bijna elke klas wel een kind met dyslexie zit. Dyslexie komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Dyslexie is een zeer brede term die een “leerstoornis” definieert die een belemmering vormt bij iemands vloeiendheid of begrip nauwkeurigheid bij het kunnen lezen. Iemand met dyslexie zal het moeilijk hebben met de regels van spelling en interpunctie en hoofdlettergebruik. Dyslexie kan ook verandering brengen in het auditieve kortetermijngeheugen, en het vermogen om snel namen te herinneren van mensen, afbeeldingen, kleuren of objecten.
Onderzoekers ontdekten dat mensen met dyslexie verminderde stemherkenningsvaardigheden vertoonde , maar het omgekeerde is ook ontdekt. Dyslexie veroorzaakt mogelijk ook een onvermogen om verbinding te maken en te gefocust blijven.
Verwacht dus niet dat iemand met Dyslexie in staat zal zijn om;
*Ingewikkelde woordspelletjes goed te spelen. Dyslectici begrijpen abstracte concepten en het grote geheel, maar onthouden geen data en trivia.
*Grote hoeveelheden tekst onthouden is vaak erg lastig.
*Grote blokken tekst, zonder alinea’s, zijn een ramp voor mensen met Dyslexie. Ik haak zelf erg snel af als ik dit tegen kom.
*Omdat dyslectici visueel zijn, en als ze een woord tegenkomen dat niet visueel is (al die kleine woordjes en voorzetsels), wordt de geest op dat
moment leeg, waardoor begrijpend lezen soms lastig kan worden.
*Het is soms lastig om iemands naam te onthouden.. Met ezelsbruggetjes heel ver kunnen komen. Je zal het gezicht van mensen vaak niet vergeten,
zelfs niet als je ze jaren later nog een keer tegen komt. Ik weet er alles van ;-)
*Intuïtie, creativiteit en rechter brein denken zijn nl. jouw sterke punten.
*Het zien van vaak de kleinste details. Je hebt een adelaarsvisie, geen mierenvisie.
Op zoek naar meer informatie, vond ik ook onderstaande uitleg. Waar of niet waar? Wie weet..
Metafysisch incarneren mensen met Dyslexie vanuit een eerder geleefd leven, waarbij ze van rechts naar links hebben gelezen. Dit is in tegenspraak met het lezen van links naar rechts in de westerse wereld.
Ik heb ook even opgezocht wat de Germaanse Geneeskunde voor inzicht heeft over Dyslexie.
Het was heel kort maar krachtig!
“Scheidingsconflicten die op jonge leeftijd of in de vroege kinderjaren werden ervaren zijn de onderliggende oorzaak van dyslexie”.
Een scheidingsconflict kan dus verschillende vormen hebben. Bijvoorbeeld een ouder die weg gevallen is, door overlijden of een ouder die niet meer in beeld is door een scheiding.
Maar het kan ook zijn dat ouders door bijvoorbeeld werk, onvoldoende aanwezig hebben kunnen zijn.
De emotionele wortel van Dyslexie is dus vaak terug te voeren op de kindertijd met een gebrek aan binding. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders/verzorgers om een emotionele band met een zuigeling op te bouwen. Het gemis aan deze binding voorkomt dus dat een baby dan niet goed aansluit op emotioneel niveau.
Iemand die Dyslexie heeft, mag zijn/ haar ouders of verzorgers hiervoor wel vergeven, want er is eigenlijk altijd wel een aanwijsbare reden geweest waarom ze dit niet, of onvoldoende, hebben kunnen geven.
Elk mens heeft in meer of mindere mate wel een keer een trauma meegemaakt. Het hoeft trouwens niet eens jouw trauma geweest te zijn, het kan ook een voorouderlijk trauma zijn geweest, wat met het DNA is doorgegeven. Dit kan meerdere generaties terug gaan..
“Er wordt getheoretiseerd dat dyslectici een hoog niveau van emotionele intelligentie, gevoeligheid en bewustzijn hebben, hierdoor ervaren ze vaak "secundaire symptomen”. "Deze psychologische symptomen die samengaan met taal- en verwerkingsproblemen kunnen angst, stress, verwarring, schaamte, schuldgevoelens en mogelijk frustratie over hun eigen capaciteiten & vaardigheden omvatten”.
Ik stuitte ook op een ander interessant artikel.
Ik zal niet alle info opschrijven wat er beschreven staat, maar er was wel iets dat er voor mij uitsprong.
“Het percentage kinderen die volgens ouders of verzorgers dyslexie hebben is sinds 2001 licht toegenomen.
Er is minder vaak dyslexie geconstateerd bij kinderen met een niet-westerse herkomst”.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/40/lichte-toename-kinderen-met-dyslexie
Als je deze informatie eens tegen het licht houd, zou het dan kunnen dat meer moeders zijn gaan werken, of omdat meer gezinnen uit elkaar zijn gegaan i.v.m. een scheiding?
Ik ben daar uiteraard naar gaan zoeken en kwam op onderstaande link terecht
https://archief.rijksbegroting.nl/system/files/10/ibo-deeltijdwerk.pdf
Iets verder naar beneden in dit document staat geschreven:
"Nederland is wereldkampioen deeltijdarbeid. Dit geldt voor mannen en vrouwen, maar in het bijzonder (jonge) vrouwen werken in vergelijking met andere landen erg veel in deeltijd.
Ook is het verschil in het aantal gewerkte uren tussen jonge vrouwen en mannen (gemiddeld 29 tegenover 37 uur) in Nederland veel groter dan gemiddeld in Europa (35 uur versus 39 uur) . Waar in andere Westerse landen ongeveer de helft van de participerende vrouwen een voltijdbaan heeft, geldt dit in Nederland slechts voor ongeveer een kwart. In veel landen wordt voor deeltijdwerk gekozen door moeders die zorg dragen voor (jonge) kinderen".
Uit weer een ander onderzoek blijkt dat naar Europese maatstaven de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland met 71,5 % zeer hoog is. Dus mogelijk is daar toch een link te leggen..
De positieve kanten van Dyslexia
Uiteraard zijn er ook heel veel voordelen, en daar mag je dan ook echt gebruik van maken!
Dyslectische mensen zijn visuele, multidimensionale denkers.
Ze zijn vaak intuïtief en zeer creatief, en blinken uit in praktijkgericht leren.
Omdat ze in beelden denken, is het soms een stuk lastiger voor hen om letters, cijfers, symbolen en geschreven woorden te begrijpen. (van de website Dyslexie.com)
Hieronder een overzicht van de voordelen.
*Ze maken gebruik van het vermogen van de hersenen om percepties te
veranderen en te creëren (het primaire vermogen).
*Zijn zich vaak zeer bewust van het milieu.
*Zijn vaak nieuwsgieriger dan gemiddeld.
*Denken en nemen multidimensionaal waar (met behulp van alle
zintuigen).
*Kunnen het denken als werkelijkheid ervaren.
*Denk 20% sneller dan woorddenkers.
*Sterke communicatie- skills; Wellicht gaat lezen en schrijven een stukje
langzamer, maar grote kans dat jij uitblinkt in het vertellen van
verhalen, een bent uitstekende spreker bent, of heel ad rem bent in
discussies. Denk even aan het 20% sneller denken... ;-)
*Goed in analyseren; In veel gevallen zie je dat mensen met
een leesstoornis juist heel goed zijn in analyseren.
*Innovatief denken; Een bijzondere vorm van creativiteit is innovatief
denken. Dyslectische mensen zijn vaak goed in het bedenken van
nieuwe ideeën.
*Goed in rekenen; Vaak zie je dat kinderen met Dyslexie juist uitblinken
wanneer het over cijfertjes gaat. Tenzij je helaas ook een Dyscalculie
probleem hebt, of dat dit sterker aanwezig is dan Dyslexie
*Hebben een levendige verbeelding.
*Zijn zeer intuïtief
*Ruimtelijk inzicht; Uit onderzoek blijkt dat jonge dyslectici uitstekend
zijn in het onthouden van hun virtuele omgeving. Dus erg visueel
ingesteld.
*Geduld en doorzettingsvermogen; Geduld en doorzettingsvermogen
zijn vaak goed ontwikkeld bij mensen met Dyslexie. Al van jongs af aan
hebben mensen met Dyslexie veel geduld moeten tonen.
*Denken vooral in beelden in plaats van in woorden.
*Ondernemerschap; Dyslectische mensen moeten van jongs af aan
al andere, creatieve strategieën gebruiken om dingen te leren. Ze
worden daardoor bijvoorbeeld heel goed in beelddenken, Of in
het oplossen van lastige problemen. Deze kwaliteiten zijn enorm
bruikbaar in ondernemerschap.
Als je bovenstaande lijst doorleest, zijn de voordelen groot en bijzonder mooi, dat het nadeel bijna te verwaarlozen is.
Er is een hele lijst met beroemde mensen die ook dyslexie hebben/ hadden. Ik plaats hier onder een paar linkjes naar een overzicht hiervan. https://blog.1801.nl/kennisbank/beroemde-mensen-met-dyslexie
Zelfs in koninklijke huizen komt het voor.. https://mijnkindheeftdyslexie.nl/beroemde-mensen-met-dyslexie/
Het meest belangrijke is, je er niet voor schamen, en dat is vaak lastig.
Het gevoel van dom zijn, of dat er iets mis met je is, is heel lastig en kan erg stressvol zijn. Gelukkig is er steeds meer over bekend wordt het steeds meer geaccepteerd, dan jaren geleden. Het heeft bij mij ook lang, veel te lang, geduurd voor ik er achter kwam. Dat er überhaupt een naam voor was. Maar dat geld ook voor Dyscalculie en hoog sensitiviteit. Ik heb vroeger eigenlijk altijd een hekel aanschrijven gehad, hoofdzakelijk door de onzekerheid die ermee gepaard gaat. Inmiddels schrijf ik al een aantal jaar elke maand een blog, en soms behoorlijk lange ook ;-)
Onzekerheid
Iedereen voelt onzekerheid. Het maakt deel uit van ons leven dat gevuld is met onzekerheid, hoe graag we ook van die onzekerheid af willen. We gebruiken de term "onzeker" vaak om iemand die aan zichzelf twijfelt negatief te bestempelen, maar in werkelijkheid is niemand vrij van een gevoel van onzekerheid. We voelen twijfel aan onszelf, we voelen woede die voortkomt uit een gevoel van onzekerheid, we voelen angst, ongegrondheid en frustratie. Dit alles komt voort uit de onzekerheid van de onzekerheid van het leven.
Het is geen probleem dat we ons soms onzeker voelen. Het is geen probleem om angst, twijfel aan jezelf, boosheid of frustratie te voelen. Dit zijn slechts gevoelens, en ze komen naar boven als reactie op de onzekerheid van het leven. Probeer steun te vinden, geef vooral kinderen voldoende steun!
Op jonge leeftijd is dit heel belangrijk, ook voor als ze later volwassen zijn en de harde maatschappij in gaan.
Kijk of je, te midden van dit gevoel van onzekerheid, toch dankbaarheid kunt vinden voor alle mooie dingen die je wel hebt en hebt mogen mogen ervaren. Probeer om je onzekerheid volledig te voelen. Leer jezelf te accepteren voor wie je bent, vooral voor alle mooie en bijzondere eigenschappen die je wel hebt. Dit gevoel echt voelen, kan een hele leerzame ervaring worden.
Januari 2024 heb ik mijn basis training Cranio Sacraal afgerond, en tijdens deze cursus dagen kwam Dyslexie ook ter spraken.
Door spanningen, tijdens het scheidingsconflict, zoals de Germaanse geneeskunde dit noemt, is er volgens de Cranio Sacraal theorie te veel spanning in het bindweefsel tussen de schedeldelen ontstaan, waardoor de hersenen te weinig ruimte hebben gekregen.
Aangezien de meeste klachten ontstaan door niet, of onvoldoende verwerkte emoties, zou dit dus inderdaad heel goed kunnen.
Deze emotionele spanningen kunnen door middel van energetische therapie, Cranio Sacraal of Reconnective healing, of combinatie van beide in een sessie, losgelaten worden, net als andere in het lichaam "bevroren " emoties die op termijn klachten geven.
Een 100% garantie geven is altijd lastig, maar het is zeker het proberen waard. Zeker als het heel problematisch is en als bijvoorbeeld faalangst, onzekerheid e.d. een grote rol speelt.
Een aantal jaar gelden heb ik een blog geschreven over Fibromyalgie, zeer recentelijk heb ik daar een aanvulling op kunnen maken. Helemaal onderaan dit blog heb ik een document toegevoegd met meer informatie over de mogelijk emotionele oorzaak hiervan
https://www.reconnectivehealingbilthoven.nl/blog-1-x-per-maand/694223_fibromyalgie
Bron:
https://discover.hubpages.com/health/davisdyslexia
https://blog.dyslexia.com/dyslexia-and-emotional-intelligence/
https://www.jmouders.nl/voordelen-kinderen-dyslexie/
https://wijzeroverdebasisschool.nl/uitleg/voordelen-dyslexie
https://zenhabits.net/insecure/